U slučaju nezgode na skijanju tu su spasioci Gorske službe spasavanja – Dostupno i helio spasavanje na ovoj planini

Kako je zimska sezona već počela na Kopaoniku, dok će do kraja nedelje početi i na Zlatiboru i Staroj planini, spasioci Gorske službe spasavanja započeli su zimska dežurstva.
Izvor/Foto: GSS.rs

Gorska služba spasavanja biće dostupna na sve tri srpske planine tokom cele skijaške sezone, a na Kopaoniku je od prošle godine u funkciji i helio spasavanje u slučaju težih povreda.

Izvor/Foto: GSS.rs

JP „Skijališta Srbije“ , Helikopterska jedinica MUP-a i Gorska lužba spasavanja, potpisale su, prošle godine, Sporazum o saradnji kojim su između ostalog definisane i zajedničke aktivnosti na polju helikopterskog spasavanja i transporta.

Izvor/Foto: GSS.rs

Apelujemo na sve skijaše i turiste da svoje znanje prilagode stazama na kojima skijaju. Pre spusta važno je da se dobro zagreju, jer polazak na “hladno” najčešće je uzrok mogućeg udesa. Potrebno je i brzinu kretanja prilagoditi vremenskim uslovima, terenu i najvažnije sopstvenim mogućnostima. Najveći broj udesa dešava se na početku ili na kraju dana, poručuju iz Gorske službe.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna  organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim  planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u  nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

Gorska služba osnovana je pre 70 godina od strane iskusnih alpinista Planinarskog saveza Srbije.

Danas je u ovoj službi aktivno oko 250 spasilaca od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski  penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima  lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih  jedinica policije, ali i onih najmlađih – studenata.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.