Sutra velika akcija dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu –DAJ I TI KRV

Akcija se organizuje sutra, 14. decembra u prostorijama Crvenog krsta u ulici Cara Lazara 19, u periodu od 9 do 14 časova

Foto: Filter media

Sindikalna organizacija, Društvo dobrovoljni davalaca krvi „EPS Distribucija“ – „Elekromontaža“, Transfuzija krvi KC Kragujevac i kraljevački Crveni krst organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Pored zaposlenih u ovom preduzeću, krv mogu dati i ostali građani koji imaju od 18 do 25 godina a koji su dobrog zdravstvenog stanja. U zimskom periodu potreba za krvlju se povećava, pa svaka jedinia prikupljena u ovoj i sličnim akcijama zači puno.

Foto: Filter media/Arhiva

Podsećamo, akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju se svake srede u periodu od 9 do 14 časova u prostorijama Crvenog krsta. Osim starosne granice i dobrog opšteg zdravstvenog stanja, važno je znati da osobe ženskog pola krv mogu dati na 16 nedelja dok osobe muškog pola krv mogu dati na 12 nedelja.

Cilj je da se povećava broj dobrovoljnih davalaca, jer zamena za krv ne postoji, jedina nada je „čovek čoveku“.

Za jako malo vremena koliko je potrebno odvojiti za akciju, jedna osoba može spasiti čak nekoliko života. Krv je najpotrebnija onkološkim pacijentima i učesnicima u saobraćajnim nesrećama, a kako su i jedna i druga stvar nažalost svakodnevna pojava, ova dragocena tečnost uvek je potrebna. Ukoliko bi svako od nas bar jednom u toku godine dao krv, svaki pacijent koji se nađe u situaciji da mu je potrebna, sa sigurnošću bi mogao da je dobije, u bilo koje doba godine, čak i onda kada su rezerve krvi na granicama.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.