Služba polivalentne patronaže – Moderni sistem za „sveže“ i buduće roditelje

Bilo da je reč o edukacijama zaposlenih ili kvalitetnom pružanju zdravstvenih usluga, uvođenjem novina u radu, podjednako su važna i brojna sredstva odnosno donacije koja ova služba dobija

Izvor: Zdravstveni centar “Studenica”

Poslednja u nizu donacija je savremena digitalna vaga za merenje novorođenčadi prilikom posete patronažne sestre u kućnim uslovima i neophodna prateća oprema za rad sestara Polivalentne patronaže. Ali pre nego što se beba rodi sve trudnice imaju priliku da pohađaju Školu roditeljstva u ovoj službi koja je, nakon pauze od 2 godine zbog pandemije virusa Korona, ponovo počela da radi.

-Teme u Školi roditeljstva su šarolike, od fiziologije trudnoće, dojenja, nege bebe do rasta i razvoja u prvih godinu dana i problemima sa kojima se mame susreću. Sve patronažne sestre su sa višom školom, kontinuirano se edukuju i prate novine u radu. Tako je u toku edukacija o „Telefonskom savetovalištu i razigranom roditeljstvu“ pod pokroviteljstvom UNICEF koje će uskoro zaživeti i o čemu ćemo mame blagovremeno oabvestiti, kaže vms Ana Kovačević, šefica Polivalentne patronaže.

Program rada patronažne sestre čine posete porodicama i zdravstveno vaspitni rad

Izvor: Zdravstveni centar “Studenica”

Ove posete su od višestrukog i posebnog značaja, jer je polivalentna patronažna sestra gotovo jedini zdravstveni radnik koji ima mogućnost da sagleda porodicu u celini. Zdravstveno vaspitni rad podrazumeva i obilazak starih, preko 65 godina starosti ( merenje krvnog pritiska, pružanje saveta o zdravim stilovima života, primena redovne terapije i kontrole kod izabranog lekara). Zatim obilazak hroničnih bolesnika ( obuka za davanje insulina, prevencija dekubita, pravilna ishrana itd).

Jednom sedmično sestre posećuju mesne zajednice u kojima obavljaju zdravstveno vaspitni rad sa stanovništvom a ističu i dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom Kraljevo.

Izvor: Zdravstveni centar „Studenica“

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.