Savetovalište za psihofizičku pripremu trudnica u novom prostoru

U životu svake trudnice u sećanju ostaje trenutak kada rađa svoju bebu. Taj trenutak donosi strah od nepoznatog, strah od bola i na kraju neizmernu sreću. Zato je važno buduće mame pripremiti za porođaj da bi porođaj prošao na najlakši način

Izvor/Foto: DZ Kraljevo

S tim ciljem, a sada u potpuno novom prostoru, ponovo je počelo da radi Savetovalište za psihofizičku pripremu trudnica na spratu iznad Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta Doma zdravlja Kraljevo.  

Izvor/Foto: DZ Kraljevo

Psihofizička priprema zauzima značajno mesto u životu jedne žene i svakako porođaj koji predstoji, kaže vms Biljana Vukomanović, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena koja koordinira ovim savetovalištem i dodaje:

-Mi trudnicama kažemo i učimo ih da ovo nije priprema za porođaj bez bola, već porođaj bez straha. To je trenuatk kada trudnica aktivno učestvuje u porođaju i sarađuje sa lekarom i babicom. Psihofizička priprema se deli na 2 dela: blok vežbi i teoretski deo, gde  trudnicu vodimo kroz sva 4  porođajna doba. Trudnica uči vežbe disanja, koje primenjuje u određenoj fazi porođaja.  Time pomaže i sebi i bebi koja dolazi na svet. Mi imamo običaj da kažemo da prvo što majka čini za svoju bebu jeste psihofizička priprema trudnica.

U Savetovalište mogu dolaziti trudnice sa punih 28 nedelja gestacije uz saglasnost izabranog ginekologa ako je trudnoća zdrava. Međutim i trudnice kod kojih postoji neki rizik mogu da prisustvuju vežbama odnosno da prate teoretski deo.

Izvor/Foto: DZ Kraljevo

-Uspeli smo uz podršku menadžmenta da pokrenemo rad savetovališta i interesovanje je već sada veliko. Trudnice će od izabranog ginekologa dobiti sve potrebne informacije kao i saglasnost da mogu da ga posećuju, kazala je vms Vukomanović.

Savetovalište za psihofizičku pripremu trudnica radi svake srede od 9 do 11 časova.

Izvor: Dom zdravlja Kraljevo

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.