Protest „Stop nasilju u školama“ održan u Kraljevu

Glasno NE vršnjačkom i nasilju nad prosvetarima u školama

Foto: Filter media

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, danas 1. decembra sprovodi potpunu obustavu rada u školama u kojima ima članstvo. Razlog – porast nasilja nad nastavnicima u školama

Okidač za ovakvu reakciju prosvetni radnika, bilo je poslednje nasilje nad profesorkom u Trsteniku, a koje je zabeleženo mobilnim telefonom a kasnije i pušteno u javnost.

Izvor/Foto: Marina Dabić

-Želimo da pošaljemo poruku, da više zaista nema smisla da se preko nasilja tek tako prelazi. Zahvaljujući ogromnoj podršci javnosti, u konkretnom slučaju resorni ministar promenio je i neke svoje ranije iskaze, počev od toga kako je sve uređeno u prosvetnom sistemu Srbije do toga da će verovatno biti isključeni učenici iz škole u  Trsteniku, što se i desilo, kaže Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo.

Foto: Filter media

Zvaničan zahtev prosvetnih radnika, upućen sa današnjeg protesta iz pet gradova u Srbiji, Beograda, Niša, Kruševca, Zrenjanina, Čačka i Kraljeva jeste da dobiju status službenog lica. Ono što je cilj, jeste da se nasilje bilo ono verbalno ili fizičko, ne karakteriše kao nasilje na ulici ili na nekom drugom mestu, već kao nasilje nad licima koje obavljaju svoj posao.

Foto: Filter media

-U Kraljevu je danas štrajk u 31 prosvetnoj jedinici, odnosno školi. U 20 škola nastava je potpuno obstavljena, dok u preostalih 11 ima kolega koji rade, ali koji ne pripadaju Sindikatu prosvetnih radnika Srbije, dodaje Marković.

Izvor/Foto: Marina Dabić

-Naše današnje okupljanje je za sramotu. To što nas je ministar naterao da danas izađemo iz naših učionica i da ne držimo nastavu. Ali eto konačno smo se svi u Srbiji ujedinili, imamo i podršku roditelja i društva. Opšte je poznato da nasilje nad nastavnicima ne može da se posmatra kao neki izolovani problem, jer nasilje nad nastavnicima otvara vrata za sve druge oblike nasilništva u školama. Učenici koji posmatraju nasilje nad nastavnicima, sutra mogu da žrtve nasilja, na ovaj način uče da moraju da ćute i pognu glavu. Zašto nadležni smatraju da oni đaci koji vrše nasilje nad nastavnicima, neće vršiti nasilje i nad svojim vršnjacima i u svojoj porodici. Ovim protestom danas, kažemo NE i vršnjačkom i nasilju nad nastavnicima u školama, kaže Marija Stošić, portparol Unije sindikata prosvetni radnika Srbije.

Ministar prosvete Branko Ružić danas je za TV HEPI rekao da obustava rada nije način da se ovaj problem reši, te da nasilje u školama nije u dramatičnom porastu i da ne može da se reši samo štrajkom.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.