Poslanik Erac: Nema para u budžetu za borce i poljoprivrednike

Lošom raspodelom budžeta jednako oštećeni borci i domaći poljoprivrednici, kaže narodni poslanik iz Kraljeva Strahinja Erac

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije raspravlja se o državnom budžetu, za narednu 2023. godinu. Kako su u budžetu izostavljene bitne stavke, a koje se tiču građana Srbije, rasprava između poslanika aktuelne vlasti i opozicije traje već treći dan.

Narodni poslanik iz Kraljeva Strahinja Erac osvrnuo se na dve kategorije stanovništva – poljoprivrednike i borce, navodeći da nisu isplaćene subvencije poljoprivrednicima a da je stočni fond prepolovljen. Kao negativan primer, poslanik Erac naveo je stočnu pijacu u Kraljevu, koja je nekada važila za najbolju u našoj zemlji.

-Stočna pijaca u Kraljevu apsolutno ne postoji. 2012. godine, iz gradskog budžeta opredeljena su sredstva za izgradnju iste, na drugoj lokaciji. Radovi su započeti, ali nažalost na tom mestu danas, nalazi se parking za kamione. Ovo je samo još jedan od dokaza da pojedini lokalni „šerifi“ ove vlasti, rade jako loše, pokazujući da su im bitniji kamioni od srpskih domaćina, a parkinzi od stočne pijace, naveo je Erac u svom obraćanju u Domu Narodne skupštine Srbije.

Jedna od najbitnijih kategorija stanovništva, a koja trpi posledice loših ili neprimenjivih zakona – jesu borci. U budžetu za narednu godinu, ova kategorija se ne pominje.

-Kada je trebalo da budu na braniku otadžbine, hrabro su stali, dok ih u mirnodopskom periodu država nažalost ne vidi u sistemu. Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih je život za ovu zemlju dalo 297 ljudi, od toga 75 iz rezervnog sastava, država nije izdala uverenje za period od 24. marta 1998. do 24. marta 1999. godine, niti je priznala radni staž za vreme koje su proveli na ratištu u uniformi. Ti ljudi danas ne mogu da dobiju uverenje na osnovu koga bi im bio priznat radni staž. Neprihvatljiva je i činjenica da borci prve, druge i treće kategorije nemaju zdravstvenu zaštitu. Na osnovu Zakona o borcima ova tačka je predviđena, ali istovremeno što je jako kontradiktorno, Zakon o PIO fondu to ne predviđa, ukoliko plaćeni doprinosi. Tražimo da se onim ljudima kojima je priznat status borca, obezbedi obavezna i bezuslovna zdravstvena zaštita. Ne želimo da kao danas, srpskim junacima država zatvori vrata i od njih pravi socijalne slučajeve, istakao je Erac.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.