Pero Zubac o Kraljevu – Pre više od četiri decenije čvrsto smo se povezali

Čuveni književnik, pesnik, scenarista, akademik i novinar Pero Zubac, boraveči juče u Kraljevu, govorio je o gradu na Ibru i o tome, kako ga je sudbina još daleke 1978. godine na neraskidiv način povezala sa njim.

– Volim ovaj grad jako. Republički odbor 1978. Godine, izabrao je čuvenog kompozitora Zorana Hristića i mene, da napišemo poemu za kraljevačko Spomen groblje. Ja sam tada imao samo 33 godine, a dobiti takav zadatak, u tim godinama je nešto zaista veliko. Tada se rodila ta veza između mene i ovog lepog grada. Volim tu poemu iako ona nije toliko poznata jer se danas rodoljubiva poezija malo čita, kaže Pero Zubac.

Pero Zubac je tokom godina često dolazio u Kraljevu, ovde ima brojne prijatelje i uvek se raduje ponovnim susretima, kako sa njima tako i sa Kraljevčanima koji prate rad čuvenog književnika.

-Imam dosta prijatelja, i ovde je najbolja ekipa mojih kolega u čuvenoj Biblioteci „Stefan Prvovenčani“,  od Milana, Dejana i da ih ne nabrajam sve. Spremio sam malo iznenađenje Kraljevčanima, stihove pomenute poeme, koje oni na najbolji način mogu razumeti, a koji su i meni bliski jer me vežu za lepe dane mladosti kada su i nastali, dodaje Zubac.

Deo poeme „Himna Kraljevu“

Ovde su ljudi uzidali kosti,

neostvarene snove i htenja,

da neko jutro o radosti,

buduća vedra pokolenja.

Ovde se smrti ne zna broja,

padoše radnici, neimari,

Kraljevo, topla suzo moja,

nad usnom koju osmeh zari.

Ovde je sunce jednom omračilo,

i stuštile se mrke oluje,

potom je nebo plamen ozračio,

iz kovačnice što bratstvo kuje,

 pesmom,

nad poljem u letu laste,

zastani ovde i prospi reči,

Kraljevo moje sve više raste,

i ljubav ranu njegovu leči.

-I sad stoji, kao da je sad napisana, rekao je za kraj Pero Zubac.

Čuvene „Mostarske kiše“

U bogatoj karijeri Pera Zupca nalazi se pregršt poezije za decu, rodoljubivih i ljubavnih pesama. Najpoznatija, ona koja ga je proslavila, napisana daleke 1974. godine „Mostarske kiše“, jedna je od najljubavnijh pesama ikada sa naših prostora. Ova pesma se može slušati i na YouTube, gde su je kazivali brojni naratori, uz odličnu muziku u pozadini. „Mostarske kiše“ možete poslušati OVDE , topla je preporuka naše redakcije.

O književniku

Pero Zubac rođen je 1945. godine. Član je Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije, a  prošle godine odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.