Novi model polaganja mature – Kako će izgledati i šta budući srednjoškolci treba da znaju

Prijavljivanje osmaka počelo je 1. decembra i trajaće do 30. decembra 2022. godine

Učenici završnog razreda osnovne škole, od početka decembra, dobili su mogućnost da se prijave za novi model polaganja mature, koji će biti sproveden sledeće godine.

Od pet predmeta – istorija, geografija, biologija, fizika i hemija, predmeti koji su bili zastupljeni do sada, u trećem kombinovanom testu završnog ispita, budući srednjoškolci biraće samo jedan.

Tokom ovog meseca, učenici će moći da se prijave na dva načina: putem portala Moja srednja škola, a drugi je odlaskom u školu i popunjavanjem određenog obrasca.

Od 23. do 27. januara 2023. godine učenici će moći da vide šta je njihov konačan izbor (jer će u toku decembra, dok traje prijavljivanje, moći da menjaju svoju odluku), a ukoliko i tada još neko želi nešto da promeni, ili je došlo do određenih teničkih poteškoća kod izbora, ili učenici nisu stigli da se prijave, 30. i 31. januara će to moći da promene neposredno u školi.

Iz Ministarstva prosvete savetuju učenike i roditelje, da obavezno urade kombinovane testove od prethodnih pet godina, te da na taj način sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezulatate, što bi im moglo biti od izuzetne važnosti kod izbora jednog predmeta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.