Mobilni mamograf ponovo u Kraljevu – ZAKAŽITE PREGLED

Na mobilnom mamografu, koji je bio stacioniran pre dve godine u Kraljevu, pregledalo se 1.994 žene, dok su 164 nalaza, poslata na dalja ispitivanja. Kod dve pacijentkinje tada je otkriven zloćudni tumor

U okviru projekta, kojim rukovodi Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, od 8. decembra će se obavljati pregledi na mobilnom mamografu koji će biti postavljen ispred zgrade Poliklinike.

 Na skrining pregled mogu doći sve zainteresovane žene starosti od 45 do 69 godina koje se ne leče od raka dojke i koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju, kao i žene posle 40-te godine starosti, koje u porodici u krvnom srodstvu imaju obolele od raka dojke.

Ovi pregledi zakazivaće se od danas (2. decembra) putem telefona 036/ 301 633; 036/ 335 804 i 060/ 576 2281, svakog radnog dana u periodu od 8 do 19 časova

Kako je rečeno, za sada će se pregledi obavljati samo u prepodnevnoj smeni, a u zavisnosti od interesovanja za skrining pregled, radno vreme će se produžiti, o čemu će sve zainteresovane sugrađanke biti blagovremeno obaveštene.

Rak dojke – najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji

Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.000 žena, a od raka dojke premine njih 1.600, pokazuju podaci.

Jedna od osam žena tokom svog života oboli od ove bolesti.

Prema podacima postoje i najosetljivije kategorije žena, koje su u nešto većem riziku od dobijanja raka dojke.

-One koje imaju najbliže srodnice (majka, baka, tetka, sestra) obolele od ove bolesti;

– koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, a poslednju posle 50. godine života

– nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine;

– koje duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;

-kao i one žene koje su gojazne i fizički neaktivne.

Rak je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi, može biti potpuno izlečen.

U Srbii je započet program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50.do 69. godine.

Između dva skrining pregleda treba obavljati redovne preglede dojki kod izabranog lekara ili samopregledom, koji treba raditi jednom mesečno.

Međutim, ukoliko žena primeti bilo kakvu promenu, poput čvorića u dojci, promenjenu veličinu jedne dojke, promenu boje i izgleda kože, pojavu sekreta iz bradavice, potrebno je da se ODMAH javi svom lekaru.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.