Liftovi i dalje ne rade – o problemu u kraljevačkoj bolnici pisali smo pre više od tri meseca

Liftovi za transport pacijenata u Zdravstvenom centru „Studenica“ više su u kvaru nego što rade. Zdravstveni radnici moraju da pacijente nose na nosilima stepeništem, a zbog ovog problema odlažu se i operacije

Tačno 13. septembra objavili smo tekst o problemu sa liftovima u kraljevačkoj Opštoj bolnici. Kako smo tada saznali iz dobro obaveštenog izvora, pacijenti su prenošeni na razne načine (nosilima, u ćebićima..), što je predstavljalo problem kako za same pacijente tako i za zdravstvene radnike.

Kada smo pozvali bolnicu da nam da odgovore na pitanja zašto liftovi ne rde i kada će proraditi, dobili smo sledeći:

-Lift za transport pacijenata je proradio juče.

Novinar redakcije Filter media, proverio je odmah tog dana da li su liftovi konačno u funkciji i zatekao ovakvo stanje.

Foto:Privatna arhiva

Juče je 12. septembar. Danas, 26. decembra situacija je ista.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić navodi da kraljevačka bolnica obuhvata populaciju od oko 300.000 građana.

– Problem je što pacijenti čekaju, što neki pacijenti iz interne bolnice koji zahtevaju intenzivnu negu ne mogu biti prebačeni tamo. S druge strane, pacijenti se često žale da im se odlažu operacije po nekoliko dana, istakao je Panić za N1.

Panić je u izjavi za N1 rekao da se ovaj dugogodišnji problem koji bolnica ima samo intenzivirao u poslednja tri meseca, što je usporilo rad bolnice, a da problem „može da reši samo Beograd“.

– Pacijenti se nose na nosilima. Nije to nama ispod časti, ali je problem kada nosite trudnicu, nepokretnog pacijenta, pacijenta bez svesti, koji ne mogu sa strane da se pridržavaju. Šta ćemo ako padne? Kome ću da objasnim zašto je pao i da je nastala povreda, da je polomio kičmu ili slomio kuk? Mi ćemo da nosimo, ali najnedostojnije je da prenosite mrtvog čoveka, koji se u sedećem položaju spušta u kolicima u kapelu, dok mu glava klima na stranu. Jeste on mrtav, ali to boli videti, rekao hirurg Milivoje Pavlović u izjavi za N1.

Iako izgleda kao lako rešiv problem, popravka lifta ovoj ustanovi iz nekog razloga predstavlja veliki problem. Nadamo se da će se nakon ovih objava problem što pre rešiti, jer neki ljudi ne mogu da čekaju. Čak ni „rešenje Beograda“.

Ceo tekst o ovom problemu, koji je objavljen u septembru, možete pročitati na ovom LINKU

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.