Kroz rad sa konsultantima srpska preduzeća unapredila znanje i poslovanje 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija i Ministarstvo privrede Republike Srbije svečano su obeležili uspešan završetak zajedničkog četvorogodišnjeg programa namenjenog malim i srednjim preduzećima. Završna konferencija okupila je preko 100 predstavnika malih i srednjih preduzeća, konsultantskih firmi i domaćih i međunarodnih institucija

Program „EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća“ sprovela je EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije, a finansirala ga je Evropska unija. Zahvaljujući ovom programu, 132 preduzeća u Srbiji uspešno je unapredilo poslovanje i poboljšalo konkurentnost. Od toga, čak 71% preduzeća povećalo je prihode, 53% povećalo je broj zaposlenih i kreiralo 733 novih radnih mesta, dok je 42% preduzeća zabeležilo povećanje izvoza. Povećanje produktivnosti ostvarilo je 53% preduzeća. Od svih preduzeća koja su uz podršku programa uvela standarde, preko 50% njih se već sertifikovalo. Pored toga, 72 preduzeća i 48 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti čime su unapredili svoja znanja i veštine. 

-Kako bi mogla da napreduju i budu konkurentnija, malim i srednjim preduzećima pored finansiranja takođe je potreban pristup znanju i veštinama. Sa zadovoljstvom obeležavamo još jedan uspešno završen programa čiji rezultati dokazuju da su lokalna preduzeća spremna da se izbore sa različitim izazovima i da rastu, kao i da korišćenje eksperata vodi ka bržem razvoju njihovog poslovanja. EBRD će nastaviti da podržava mala i srednja preduzeća, kako bi još više srpskih preduzeća imalo pristup vrednim konsultantskim uslugama, konstatovala je Aleksandra Miladinović, EBRD principal menadžer programa Saveta za mala preduzeća.

Foto: Dušan Đorđević

-Pored obezbeđivanja finansijske podrške za MSP, na čemu Ministarstvo privrede intenzivno radi poslednjih godina, veoma je važno obezbediti i kvalitetne savetodavne usluge kako bi MSP povećali svoju konkurentnost i produktivnost. “EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP’’ projekat je tome doprineo obezbeđivanjem usluga renomiranih stranih stručnjaka, kao i domaćih konsultanata, izjavila je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra, Ministarstva privrede.

 -U okviru Programa podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, do sada je 1215 preduzeća dobilo savete za razvoj poslovanja, povećavajući prihode u preko 75 odsto slučajeva. Za nastavak podrške srpskim preduzećima, Evropska unija je za ovaj program obezbedila dodatnih 2,2 miliona evra, što sada ukupno iznosi 14 miliona evra. Kroz ovaj program kompanije u Srbiji su imale pristup stručnim savetima za transformaciju svog poslovanja putem inovacija, finansiranja, upravljanja i ekološke efikasnosti. Da bi se obezbedilo kontinuirano pružanje savetodavnih usluga, projekat je takođe obezbedio mogućnost obuke za lokalne konsultante. Ovaj projekat dopunjava druge projekte koje finansira EU a koji podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji, rekao je Nikola Bertolini, šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

U okviru programa nastavljena je i saradnja sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS). EBRD je organizovala set radionica tokom kojih su zaposlenima u RAS-u preneta iskustva i metodologija s ciljem da se ojačaju kapaciteti agencije za sprovođenje sličnih programa podrške za mala i srednja preduzeća.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.