Kraljevčani šest dana udisali jako zagađen vazduh

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Kraljeva u saopštenju za medije, koje je stiglo danas, obaveštava javnost da je vazduh u Kraljevu u tokom šest dana bio jako zagađen.

Kako se navodi, od 20. do 25. decembra, šest dana je bila prekoračena koncentracija frakcije PM10 suspendovanih čestica u vazduhu.

Po indeksu kvaliteta vazduha, vazduh u gradu Kraljevu bio je četiri dana u kategoriji – jako zagađen (od 20. do 24. decembra), a dva dana u kategoriji zagađen.

U saopštenju stoji i sledeća preporuka građanima:

Preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe – starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Merenje kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na veb-sajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.