Veče sa Kusturicom u kraljevačkoj biblioteci

„Vidiš li da ne vidim“ naslov je knjige autora Emira Kusturice, koja će biti predstavljena Kraljevčanima u petak, 18. novembra u prostorijama Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“.

O knjizi će govoriti, pored autora Emira Kusturice, književni kritičar Želidrag Nikčević, Milan Ružić, književnik i Miroslav Perišić, istoričar.

Program počinje u 19 časova a ulaz je slobodan.

O autoru

Kusturica je srpski i jugoslovenski (kako stoji u njegovoj biografiji) reditelj, producent, scenarista, muzičar i književnik.

Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje. Nosilac je nekoliko odlikovanja i nagrada, uključujući „Orden Viteza reda umetnosti i književnosti“, Sretenjski orden i zvanja nacionalnog ambasadora UNICEF-a u Srbiji.

Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore. Kusturica je idejni tvorac Andrićgrada posvećenog srpskom nobelovcu Ivi Andriću, svojevrsnog kulturnog centra i etno-sela, koji se nalazi na samom ušću reka Drine i Rzava u Višegradu.

Knjiga „Vidiš li da ne vidim“ četvrta je po redu Kursturičinog kniževnog opusa. Prvu knjigu „Smrt je neprovjerena glasina“ izdao je 2010. godine, „Sto jada“ 2013. godine, „Šta mi ovo treba“ 2018. godine, dok je knjiga koja će biti predstavljena u Kraljevu izdata početkom ove godine. Trenutno je u pripremi i peta knjiga ovog vanserijskog umetnika – „Zločin bez kazne“.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.