U sećanje na dve hiljade stradalih srpskih vojnika na Čemernu – planinarska akcija PD „Radočelo“

Planinarsko društvo „Radočelo“ povodom obeležavanja 107 godina bitke na Čemernu, organizuje veliku planinarsku akciju u nedelju, 13. novembra

Planinari će tokom ove akcije, moći da izaberu jednu od dve staze, dužine 13 odnosno 22km. Akcija će trajati od rani jutarnjih do kasni popodnevni sati, a svi entuzijasti moći će za istu da se prijave do 11. novembra, na brojeve telefona 069/604 412, Bojana Košanin, 064/202 8000, Radiša Bošković i 060/130 7839 Mario Đukić, licencirane vođe grupa.

Više informacija možete pogledati i na Fejsbuk stranici Planinarsko društvo “Radočelo”

Bitka na Čemernu, odigrana u I svetskom ratu, jedna je od najtužnijih činjenica istorije našeg kraja. U prilog tome govori stradanje 2.000 srpskih vojnika, čija imena do danas nisu uvrštena na listu stradalih, nijedan vojnik nije dostojno sahranjen, a njihove kosti i danas su rasute po ovoj planini.

Strašni novembar 2015. godine

Izvor: sr.wikipedia

U periodu od 7. do 14. novembra 1915. godine na Vranovcu, Troglavu i Čemernu vodile su se žestoke borbe između srpskocrnogorske i austrougarske vojske u sklopu odbrane Srbije od armija Centralnih sila. Austrougarska vojska je nameravala da preseče ibarsku dolinu i onemogući povlačenje glavnine srpskih armija.

Tog 11. novembra 1915. godine pao je sneg preko metra. Austrijanci, predvođeni generalom Kevešom izgubili su 625 ljudi koje su pokopali kada je okopnio sneg, a kada su se promenile političke prilike, 1935. godine platili da se iskopaju i prebace u otadžbinu. Kosti naših predaka još su rasute po ovoj planini. Nikada nije napravljena lista poginulih, nikada ni jedan vojnik nije dostojno sahranjen, a podaci govore da je u ovom važnom boju stradalo oko 2000 srpskih vojnika.

U čast palim borcima podignut je krst, malo ispod samog vrha planine, gde se svake godine održava pomenuti pomen. U planu je i izgradnja spomen-kapele, gde će biti postavljene mermerne ploče sa imenima poginulih, koja budu pronađena u arhivama.

Piše: Danka Gašić/Izvor: I love Ušće

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.