„Tesla, Pupin i američki Srbi“ u kraljevačkoj Biblioteci

Na programu kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“, u četvrtak 1. decembra, biće priređeno predstavljanje knjige „Tesla, Pupin i američki Srbi“.

Knjiga „Tesla, Pupin i američki Srbi” nastala je iz rukopisa, prepiske, dokumenata, službenih izveštaja i članaka iz srpske štampe u Americi sačuvanih u ličnoj arhivi Radoja Jankovića, generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Čikagu i Njujorku.

Ova dragocena zaostavština vredan je prilog obimnim biografijama velikih svetskih naučnika srpskog porekla Nikole Tesle i Mihajla I. Pupina. Istovremeno je dopuna istorije srpskih iseljenika na američkom tlu i svedoči o organizovanju pravoslavno-prosvetnog života Srba u dijaspori. Radoje Janković je, osim sa Pupinom, Nikolom Teslom, vladikom Mardarijem, sarađivao sa mnogim iseljenim Srbima i američkom administracijom, o čemu je ostavio dragocene beleške i artefakte, koji su objavljivanjem ove knjige postali deo kolektivnog pamćenja srpskog naroda.

U programu, koji počinje u 19 časova, učestvuju Danica Otašević, priređivač, i  dr Vladimir Dimitrijević, urednik i recenzent publikacije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.