Takmičenje „Nauči se čoveče – saobraćajni zna(L)ci“ održano u Kraljevu

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja u Kraljevu, danas je organizovala zanimljiv, interaktivan kviz pod nazivom „Nauči se čoveče – saobraćajni zna(L)ci“, a u kome učestvuju deca uzrasta od petog do osmog razreda.
Foto: Filter media

U takmičenju je učestvovalo 16 najboljih ekipa iz 16 lokalnih samouprava iz Srbije odnosno, najbolji iz 64 osnovne škole sa teritorije Srbije, koliko ih je bilo na početku. Danas u Kraljevu, na ovom nivou takmičenja, svoje znanje ukrstiće đaci iz četiri lokalne samouprave.

Foto: Filter media

-U pitanju je Regionalni nivo takmičenja, pa su zato danas u Kraljevu i ekipe iz Vrnjačke Banje, Trstenika i Kruševca. Dve najbolje ekipe danas, plasiraće se na zvaršni nivo takmičenja, koje će biti održano u Beogradu 5. decembra, kaže Mladen Kovač, ispred Agencije za bezbednost saobraćaja.

Foto: Filter media

Pitanja na koja učenici odgovaraju najviše se odnose na bezbednost u saobraćaju, a to je i odlična prilika da o tome nauče što više podataka i prenesu ih svojim vršnjacima.

-Ovo je samo jedna od aktivnosti Agencije za bezbednost saobraćaja, čiji cilj je da deca dopune svoje znanje, ali svakako ono važnije da ih podstaknemo da izgrađuju pozitivne stavove o bezbednosti saobraćaja i eventualno koriguju svoje neke nebezbedne i loše navike u saobraćaju, dodaje Kovač.

Foto: Filter media

-Danas smo u ulozi organizatora takmičenja, nadamo se da će se pored naše ekipe iz Kraljeva, i naši gosti lepo zabaviti, naučiti korisne stvari a oni najbolji i pobediti, kaže Marija Ilić ispred Saveta za bezbednost saobraćaja Kraljevo.

Kako su nam pre samog početka potvrdili učenici, kojih u svakoj ekipi ima po četvoro iz svakog razreda, za ovaj nivo takmičenja vredno su se pripremali. Osnovna škola „Jovo Kursula“ brani boje Kraljeva, a takmičarka Nikolina Maksimović, učenica petog razreda, koja se nada da će baš kraljevačka škola danas odneti pobedu i predstavljati naš grad na završnom takmičenju.

Foto: Filter media

Da nije važna samo pobeda, već i epo druženje pokazuju i dve devojčice, iz suprotnih ekipa,  koje su se zajedno fotografisale pre početka takmičenja.

-Ovde sam i da dodatno naučim o saobračaju, ali i da prenesem znanje svojim vršnjacima da treba posebno da vode računa u saobraćaj i sada dok smo mali, kao pešaci. Drago mi je što učestvujem, ponosna sam na svoju školu koja je jedina iz Kraljeva  u takmičenju, nadam se pobedi, kaže Nikolina.

Efekat ovakvih aktivnosti Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnih Saveta za bezbednost saobraćaja, biće vidljiv za nekoliko godina, kada ovi mališani postanu vozači. Motv za sprovođenje ovih aktivnosti leži u prihvatanju činjenice da nijedna smrt u saobraćaju, a posebno dečija smrt, ne sme da bude prihvatljiva za bilo koga.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.