Šumarske škole iz Kraljeva i Istanbula uspostavile saradnju

Srednja Šumarska škola iz Kraljeva i drvno-šumarska škola Anadolu Lisesi Haydarpaşa iz Republike Turske uspostavile su buduću saradnju

Povodom uspostavljanja značajne saradnje u oblasti obrazovanja, danas je u Gradskoj upravi upriličen doček delegacije iz Turske kome je prisustvovao i predstavnik Ambasade Republike Turske u Srbiji zadužen za obrazovanje i privredu.

Foto: Filter media

-Ova priča je krenula pre nešto više od godinu dana, kada smo uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova – generalnog konzulata Vlade RS u Istanbulu, odabrali ovu školu za našeg partnera u budućoj saradnji. Veoma je važno naglasiti da drvno-šumarska škola Haydarpaşa prevazilazi sva očekivanja našeg sistema obrazovanja, zbog čega nam je posebno drago, jer ćemo sarađivati sa jednim takvim obrazovnim centrom, rekao je Zoran Nikolić, direktor kraljevačke Šumarske škole.

-Pored velike zahvalnosti na toplom prijemu u Kraljevu i zadovoljstva zbog buduće saradnje naše dve obrazovne ustanove, moram da kažem da mi se jako dopada vaš grad, infrastruktura je fantastična, ali i prosvetni sistem, rekao je direktor drvno-šumarska škola Anadolu Lisesi Haydarpaşa, Lutfu Džemahir.

Foto: Filter media

-Zahvaljujem u ime našeg Ministarstva obrazovanja svima koji su danas prisutni i koji su doprineli da se ovaj projekat realizuje. Nadam se da je ovo samo početak budućih saradnji između turskih i srpskih stručnih škola, naglasio je predstavnik Ambasade Republike Turske u Srbiji zadužen za obrazovanje. dr Mehmet Yilmazata.

Predstavnici istanbulske škole, na čelu sa direktorom ove obrazovne institucije, boraviće nekoliko dana u Kraljevu, a pored posete Šumarskoj školi, obići će i lokalna preduzeća koja se bave preradom drveta.

Foto: Filter media

-U planu posete turske delegacije su i lokalna preduzeća koja se bave preradom drveta (GIR, Đuđa, Tri jele, Moja soba), što je dobra prilika da pogledaju kako naši učenici kroz program dualnog obrazovanja, još za vreme učenja u školi stiču i praktično znanje, dodao je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić na kraju današnjeg sastanka.

Ideja je da dve škole na početku saradnje partnerski učestvuju u projektima, dok će takođe biti organizovana i razmena učenika i nastavnog kadra.

Anadolu Lisesi Haydarpaşa iz Istanbula, škola je koju pohađa 3.000 učenika, a pored nastavnog programa, ova škola ima i proizvodnju različitih mašina i alata, koji se kasnije prodaju, a na taj način sam budžet ove najbrojnije škole u Istanbulu postaje veći.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.