Od decembra za OVOLIKO uvećane penzije – minimalac veći od januara

Kako je ranije najavljeno, od danas 1. novembra penzije bi trebalo da budu uvećane za devet odsto

Uzimajući u obzir, kako je rečeno u Ministarstvu finansija RS prosečno mesečno primanje penzionera u iznosu od 30.965 dinara, od decembra meseca njihova penzija biće uvećana za 2.786 dinara.

Najavljeni rast penzija odnosi se na svih 1,6 miliona penzionera u Srbiji.

Primanja penzionera u Srbiji prilično zaostaju za zaradama, pa Vlada uveliko traži novi model „švajcarske formule“ kako bi se ovaj problem rešio.

Prema tom novom modelu, pišu pojedini mediji, jedan od načina je da se penzije usklađuju 60 odsto sa rastom zarada i 40 odsto sa inflacijom, ili da se usklade 70 odsto sa platama, a s rastom cena na malo 30 odsto.

Iz Ministarstva finansija poručuju, da će se „nadogradnjom švajcarske formule“ obezbediti stabilan i održiv nivo izdvajanja za penzije, kako bi primanja najstarijih stanovnika Srbije i u novim okolnostima mogle bolje da prate privredna i inflaciona kretanja.

Plan usklađivanja oenzija je vanredna indeksacija novembarskih penzija u iznosu od devet odsto, a tako uvećane penzije bi se u 2023. godini, počevši od januarske penzije, usklađivale sa rastom zarada u periodu od juna 2021. do jula 2022. godine (prema objavljenim podacima, rast zarada u ovom periodu je iznosio 12,1 odsto).

Kada je reč o proceni prosečne penzije u 2023. godini, usklađena prema ovom predlogu, prosečna penzija bi iznosila 37.756 dinara, odnosno 321 euro.

I minimalac uvećan od januara

Plate u javnom sektoru od 1. januara naredne godine porašće u proseku za 12,5 odsto. Minimalna zarada biće oko 40.020 dinara ili 340 evra, umesto oko 35.000 dinara, koliko iznosi u ovom trenutku.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.