Na sceni Kraljevačkog pozorišta – „Usud  po Grigoriju“

Na sceni Kraljevačkog pozorišta u utorak, 15. novembra, dramu „Usud po Grigoriju“ izvešće gostujuće pozorište Priština. Predstava se izvodi u režiji Branka Popovića a po tekstu Miloša Latinovića.

Drama “Usud po Grigoriju” scenskim jezikom prati životni usud Grigorija Božovića (1880–1945), jednog od najznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan “kosovskim Andrićem” zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela među kojima su pripovetke, putopisi, ali i kraći zapisi o ljudima i događajima objavljeni u to vreme u “Politici”.

Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, posle smrti Milana Rakića, a doživeo je da ga nenarodni sud, neke nove nenarodne ideologije i države, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

U predstavi igraju Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Predstava počinje u 20 časova, a karte se mogu naći na biletarnici Kraljevačkog pozorišta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.