Kraljevo: Deset izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske u novoizgrađenim stanovima

Za deset izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, juče je bio jedan od najvažniji dana u poslednje gotovo tri decenije. Naime, njima su uručeni ključevi stanova u novoizgrađenoj zgradi na Beranovcu u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa u RS

Izvor/Foto: Zvanični sajt Grada Kraljeva/ Vladimir Vasić

Program je pokrenut u cilju obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja za one porodice koje su najugroženije, a koje su izbegle tokom ratnih sukoba na teritoriji bovše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine.

Izvor/Foto: Zvaničan sajt Grada Kraljeva/Vladimir Vasić

-Danas je veliki dan za deset porodica, koje će u ovoj novoizgrađenoj zgradi naći svoj trajni dom. Kraljevo je prihvatilo na desetine hiljada izbeglica i raseljenih lica sa područja bivše Jugoslavije i po tome je grad koji je u Srbiji novi stanovnika dobio sa ratom zahvaćenih područja, rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, prilikom svečane dodele ključeva.

Ovaj projekat sprovode Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Hrvatska, a finansira ga prvenstveno međunarodna donatorska zajednica.

Izvor/Foto: Zvaničan sajt Grada Kraljeva/Vladimir Vasić

Glavni donator je Evropska Unija, a ostali su SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Ćeška, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Juče je u Kraljevu, svečanoj dodeli ključeva za novoizgrađene stanove porodicama, prisustovao i Njegova ekselencija gospodin Urs Šmit, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Izvor/Foto: Zvaničan sajt Grada Kraljeva/Vladimir Vasić

-Regionalni stambeni program je danas na pravom putu da ostvari svoje ciljeve. Do sada je 9.700 porodica iz regiona dobilo stambene jedinice preko Regionalnog stambenog programa, većinom u Srbiji, koja je blizu dostizanja 90 odsto svih planiranih ciljeva ovog programa, što je impresivno.

Izvor/Foto: Zvanični sajt Grada Kraljeva/Vladimir Vasić

Švajcarska, kao jedan od najznačajnih donatora Regionalnog stambenog programa, kako je istakao ambasador, podrška Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja predstavlja dugogodišnju i važnu komponentu švajcarske saradnje sa Zapadnim Balkanom.

Prisutnima se obratila u ime delegacije Evropske unije (koji je i najveći donator RSP) i Miljana Maksimović projekat menadžer, izrazivši veliko zadovoljstvo što je ovim povodom u Kraljevu.

Izvor/Foto: Zvaničan sajt Grada Kraljeva/Vladimir Vasić

-Evropska unija do sada je uložila 193.000.000 evra u Regionalni stambeni program. Ponosni smo i mislimo da to pokazuje posvećenost Evropske unije poboljšanju života svih građana u Srbiji. Ona se zahvalila i Vladi RS i Komesarijatu za izbeglice i migracije, sa kojima kako je navela, imaju dugogodišnju uspešnu saradnju.

U ime svih porodica koje su dobile ključeve novoizgrađenih stanova u Kraljevu, na svečanosti se obratila i zahvalila svima trinaestogodišnja Nevena Jokić, poželevši svim stanarima lepo useljenje.

Izvor/Foto: Zvaničan sajt Grada Kraljeva/Vladimir Vasić

U svečanom programu učestvovala je pevačka grupa Kulturno-umetničkog društva „Kraljevačka riznica“ koja je izvela nekoliko izvornih numera.

Izvor: Zvanični sajt Grada Kraljeva

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.