Danas je DAN PROSVETNIH RADNIKA –Svečano obeležavanje i štrajk Unije prosvetnih radnika

Današnji dan, 8. novembar obeležava se kao praznik svih prosvetnih radnika, učitelja, nastavnika, profesora

I pored svečanog obeležavanja današnjeg praznika u gradovima širom Srbije, Unija prosvetnih radnika najavila je štrajk ispred Vlade Srbije pod nazivom – Budućnost obrazovanja počinje danas, od koje zahteva ispunjenje osam zahteva. Članovi Unije za danas su pored protesta, najavili da će raditi po sistemu skraćenih časova.

Izvor: Pixabay

Prosvetari, članovi Unije prosvetnih radnika, njih oko 30.000 u Srbiji, od Vlade RS zahtevaju veća izdvajanja iz budžeta za prosvetu, još 20 odsto u rebalansu budžeta za 2022. godinu, izjednačavanje isplate ličnih primanja u prosvetnom sistemu sa zdravstvom, isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara, korigovanje koeficijenata, plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, isplatu dugovanja kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima, kao i isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene koji na to imaju pravo.

U Kraljevu svečano obeležen Dan prosvetnih radnika

Školska uprava Kraljevo danas je svečano obeležila Dan prosvetni radnika, prigodnim programom u Svečanoj Sali Gradske uprave.

Foto: Filter media

-Na ovaj način promovišemo rad naših nastavnika, vaspitača i učitelja ukazujući na značaj ovog poziva. Ovaj dan iskoristićemo da se zavalimo školama i pojedincima, koji su se postignutim rezultatima u protekloj školskoj godini istakli na različite načine, ne samo na nivou škola u kojima su zaposleni, već i svojim delovanjem koji su doprineli u promociji našeg grada, kaže Bojana Maarinković, načelnica Školske uprave Kraljevo.

Foto: Filter media

-Nadam se da će se uspešna saradnja između Školske uprave i Grada Kraleva nastaviti i da ćemo i u narednim godinama moći da se podičimo uspesima naših osnovnih i srednjih škola, i naravno našim prosvetarima, istakao je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić.

Foto: Filter media

Dobitnik ovogodišnje zahvalnice za postignute  rezultate u protekloj školskoj ali i svim prethodnim godinama je Milan Milutinović, veroučitelj u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Konarevu.

-Ova nagrada mi puno znači, prvo jer je došla neočekivano, dvadeset godina rada i pokušavanja da negde osmislim način pristupa rada deci, posebno jer se radi o izbornom predmetu. Međutim, kruna svega jesu bivše generacije koje srećem i u kojima vidim svoj potpis u procesu njihovog sazrevanja i daljih životnih puteva, nema cenu, kaže nagrađeni veroučitelj, Milan Milutinović.

Ove godine nagradu su ponele i četiri škole – Medicinska škola, Mašinsko -tehnička škola „14. Oktobar“ , Osnovna škola „Jovo Kursula“ i Osnovna škola „IV kraljevački bataljon“, za neizmerni doprinos obrazovanju, organizovanju Republičkih takmičenja, rezultatima upisa na Medicinski fakultet, organizovanju SKENING centra, kao i za doprinos velikom broju obrazovnih profila koji rade po sistemu dualnog obrazovanja.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.