Vozači oprez! Pojačana kontrola saobraćaja u toku

Centralna akcija pojačane kontrole saobraćaja sprovodi se i na teritoriji našeg grada. Akcija pojačane kontrole saobraćaja sprovodiće se do 16. oktobra, pa se vozačima ali i svim učesnicima u saobraćaju preporučuje dodatan oprez
Foto: Filter media

-Centralna akcija je usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila, kontrolu alkoholisanosti vozača, upravljanja vozilima pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, takođe kontrolu pešaka, kao i kontrolu obaveze vozača prema pešacima, kaže Miloš Kosovac, zamenik komandira Saobraćajne policije Kraljevo.

Ova sveobuhvatna akcija ima za cilj pokrivanje velikog diapazona prekršaja ali i zaštitu bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, jer statistički podaci o saobraćajnim prekršajima, kada je Kraljevo u pitanju nisu nimalo ohrabrujući.

-U toku trajanja akcije biće angažovani svi uređaji za merenje brzine, naksimalan broj policijskih službenika, kao i maksimalan broj uređaja za detekciju prekršaja, upravljanja pod uticajem alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci, dodaje Kosovac.

Da se na našoj teritoriji ne poštuju saobraćajni propisi u velikoj meri pokazuju i podaci Saobraćajne policije.

-Za prvih devet meseci ove godine, otkriveno je 1706 prekršaja više u odnosu na prošlu godinu. Ove godine ukupno je sankcionisano 27.567 prekršaja, dok je ovaj broj u istom periodu prošle godine bio 25.966 prekršaja, naglašava Kosovac.

Od navedenog broja prekšaja, značajni deo zauzima prekoračenje brzine kretanja vozila i to 10.586 prekršaja za prvih devet meseci tekuće godine, dok je za upravljanje vozila pod dejstvom alkohola kažnjeno 1.373 vozača.

Pod uticajem psihoaktivnih supstanci zatečeno je 149 vozača.

Kada govorimo o prekršajima, nisu samo vozači bili nemarni. Za nepoštovanje saobraćajnih propisa, sankcionisano je i 204 pešaka, gde se kao najčešći prekršaj dešava prelazak ulice van pešačkog prelaza kao i upotreba mobilnog telefona prilikom prelaska istog.

Pojačana kontrola saobraćaja biće srpovođena u narednim danima tokom 24 časa, pa je savet vozačima da se strogo pridržavaju saobraćajnih propisa kako bi izbegli kažnjavanje ali i neke druge, tragičnije situacije.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.