Vežba civilne zaštite za kraljevačke osnovce – Kako se evakuisati u slučaju zemljotresa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofe obeležava se svakog 13. oktobra. Na taj dan u osnovnim školama u Kraljevu biće organizovana vežba civilne zaštite – Evakuacija u slučaju zemljotresa. Plan je da sve škole vežbu izvedu istovremeno

Foto: Filter media

Ovim povodom danas je u Kraljevu održan sastanak sa direktorima osnovnih škola, Školske uprave, ali i sa predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS.

Foto: Filter media

-Ovo je druga godina za redom da Sektor civilne zaštite u našem gradu sprovodi ovakvu akciju. Cilj nam je da deca budu upoznata sa procedurama, da nakon ove vežbe naši školarci dobro znaju šta znači „ četiri NE“. Takođe, druga stvar na koju stavljamo fokus jesu deca sa posebnim potrebama, odnosno sa invaliditetom ili drugim oboljenjima, kako bi podigli svest kako u javnost tako i kod zaposlenih u školama, da na pravilan način reaguju u kriznim situacijama, posebno kada je ova kategorija dece u pitanju, kaže Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja civilne zaštite.

Predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima ovom prilikom predstavili su rezultate projekta koji je sproveden u Kraljevu, a tiče se seizmičnosti objekata za osnovno obrazovanje.

Foto: Filter media

-Ovaj projekat radili smo u toku epidemije korona virusa u saradnji sa Svetskom bankom. U pitanju je otpornost školskih objekata u seizmičkoj zoni. Naši inženjeri su obišli svaki školski objekat i dali preporuke koje strukturne i nestrukturne mere je potrebno uraditi kako bi školski objekti bili otporni na buduće zemljotrese, kaže Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS.

Foto: Filter media

Kraljevo se nalazi na seizmički aktivnom području. S obzirom na loše iskustvo iz 2010. godine i najjači zabeležen zemljotres u našem gradu, ovakve vežbe civilne zaštite neophodne su naročito za najmlađe.

„Četiri NE“ o kojima će deca, ovog 13. oktobra učiti na vežbi, su praktični saveti, koji dolaze iz Civilne zaštite Japana, a odnose se na momenat zemljotresa – NE VIČI, NE TRČI, NE GURAJ SE i NE VRAĆAJ SE U TOKU EVAKUACIJE.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.