U Kraljevu obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Od 2007. godine, 18. oktobar obeležava se kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Foto: Filter media
Crveni krst Kraljevo ovaj dan obeležio je edukativnom radionicom za decu, na kojoj se govorilo o sprečavanju trgovine ljudima ali i o opasnostima kojima svako od nas može biti izložen.
Foto: Filter media

-Trgovina ljudima je ozbiljan društveni problem. Veliki broj mladih ljudi, ne samo u našem gradu, nesvesno postanu žrtve trgovine ljudima. Kroz ovakve edukacije i nastojimo da podignemo nivo svesti, odnosno da mlade ljude edukujemo kako da prepoznaju ove društveno negativne pojave i da blagovremeno na iste reaguju, kaže Dragojla Vujović, stručni saradnik Crvenog krsta Kraljevo.

Foto; CK Kraljevo

Najrizičnije grupe koje su izložene trgovinom ljudima, jesu mladi, nezaposlena lica, korisnici Narodne kuhinje (kao jedna kategorija koja vrlo često podleže ovoj društvenoj pojavi).
-Crveni krst Kraljevo ima veliki broj volontera koji se bave ovom temom i nastoje da prenesu preventivne poruke svojim vršnjacima. U našem gradu postoje tri edukovana trenera, koja su prošli edukacije u Međunarodnim kampovima koji se bave temom trgovine ljudima i sprečavanju širenja ovog globalnog problema, dodaje Vujović.

Trgovina ljudima znači vrbovanje, transfer, prevoz, smeštaj ili prihvat lica, upotrebom pretnje ili upotrebom sile, u svrhu eksploatacije.

Volonteri Crvenog krsta Kraljevo kroz razne edukacije rade sa decom od šeste godine pa sve do završetka srednje škole, gde prilagođenim predavanjima približavaju ovaj problem o kome se ne govori dovoljno.

Foto: Filter media

-U našim prostorijama edukativnoj radionici danas prisustvuju đaci četvrtog razreda osnovne škole . Trudimo se da kroz ovakve edukacije inače, tokom godine obuhvatimo što veći broj dece različitog uzrasta i naših vršnjaka, kako bi smo u cilju prevencije uradili što više prezentacija, a samim tim podigli svest o ovom decenijskom problem, kaže Tatjana Banjac, volonter Crvenog krsta u Kraljevu.

Pre radionice u prostorijama Crvenog krsta, volonteri su se družili na Trgu srpskih ratnika sa sugrađanima, različitog doba, a kako ističu građani i nisu toliko informisani o problemu trgovine ljudima.

Foto: CK Kraljevo

-Građani i jesu i nisu informisani o pomenutom problemu. Iz tog razloga mi i nastojimo da im pružimo što više korisnih informacija, kako bi znali kako da se zaštite od potencijalno opasnih stvari, dodaje Banjac.

Foto: CK Kraljevo

Podaci koje je objavila Evropska komisija pokazuju da u Evropskoj uniji u 2014. i 2015. godini registrovano 15846 žrtava trgovine ljudima, a najmanje 15 odsto od njih su deca.

Kada je u pitanju grad Kraljevo, od 2002. godine do danas, registrovano je oko 30 ljudi koji su žrtve trgovine ljudima, međutim do ovakvih podataka se jako teško dolazi, jer je posredi dug proces utvrđivanja i dolaženja do žrtava.

Do kraja meseca oktobra, Cveni krst u Kraljevu organizovaće niz informativno-edukativnih radionica za mlade.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.