Predstavljena monografija „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Kraljevu

U organizaciji Istorijskog arhiva u Svečanoj sali predstavljena monografija „Kralj Petar Drugi Karađorđević 1923-1970“ autora Momčila Vukovića Birčanina.

Foto: Filter media

-Kralj Petar Drugi Karađorđević, kao što znamo, vrlo kratko je bio kralj a ceo svoj život kasnije proveo je u izgnanstvu. Ova monografija, koju predstavljamo u okviru obeležavanja Dana grada Kraljeva, nastalu iz pera sekretara kralja Petra Drugog, tako da na jedan neposredan način govori o njegovom životu, kaže Željko Marković direktor Istorijskog arhiva Užice.

Foto: Privatna arhiva

-Monografija koju predstavljamo je zapravo život jednog vladara kao običnog čoveka i stradalnika. Istorijski arhivi čuvaju građe kako znamenitih tako i običnih ljudi , a ova građa koju vam predstavljamo jako dugo je bila van Srbije a tek je 2018. godine stigla u našu zemlju. Od prvog momenta kod istoričara i arhivista je pobudila veliko interesovanje. Iako je monografija već predstavljena prošle godine, dogovorili smo se da ona u Kraljevu bude predstavljena na stočetrdesetogodišnjicu imena Grada, izuzetno važnom jubileju za naše Kraljevo, rekla je na promociji pomenute monografije Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva u Kraljevu.

Foto: Privatna arhiva

Promociji monografije prisustvovao je i akademik Matija Bećković, koji je istakao da je kralj Petar Drugi bio samo dete od 11 godina kad je ubijen njegov otac, a sudbina se pobrinula da jednog dečaka pre vremena proglase punoletnim.

Foto: Filter media

-On je bio dete, ali kruna nije dete. Njegova sudbina je takoreći sudbina srpskog naroda. To kako je on izigran i kako je sa njim postupala ona ista sila koja sa nama postupa vrlo slično danas, je dovoljno rečita. Ova knjiga koju je objavio Istorijski arhiv Kraljeva je dovoljna da saznamo stvari koje nikad nismo čuli. Ako postoji neka reč najviše klevetana u našem narodu, to je u posleratnoj istoriji reč – kralj, ističe akademik Matija Bećković.

Foto: Filter media

U okviru predstavljanja monografije „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ odrćano je i „Književno veče sa Matijom Bećkovićem“ u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ i „Novosti“, na kome su predstavljene tri Bećkovićeve knjige, „Onamo namo“, „100 mojih portreta“ i „Mojih 80“.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.