Obeležena godišnjica krvavog Kraljevačkog oktobra (FOTO)

Pamtimo, ne zaboravljamo!

Oktobra 1941. godine, na brdu ispod Grdičke kose, na mestu današnjeg Spomen parka, Kraljevo je gotovo nestalo. Osamdeset jedna godina je prošla, ali Kraljevčani ne zaboravljaju nevino stradale, koji su živote položili na ovom svetom mestu.
Foto: Filter media

Danas su učenici kraljevačkih škola posetili, kao i svake godine Spomen park, dok su vence položile brojne delegacije i udruženja, porodice nevino streljanih žrtava, predstavnici Grada Kraljeva, Vojske, Policije, političke stranke, predstavnici bratskog grada Maribora i mnogi drugi.

Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media

Parastos je služilo sveštenstvo Eparhije žičke, a glumci Kraljevačkog pozorišta u amfiteatru Groblja streljanih izveli su poetski kolaž Anđeo sa Grdičke kose posvećen nevino palim žrtvama.

Foto: Filter media

A bilo ih je. Mnogo. Tačno 2.198 žrtava imenom i prezimenom, stradalo je na mestu današnjeg Spomen parka, u periodu od 15. do 20. oktobra daleke 1941. godine. Ovaj broj žrtava nije konačan, bilo ih je mnogo više, ali u Narodnom muzeju Kraljevo ističu da je ovo broj onih koji je do sada utvrđen. Poreklom, prezimenom, dokumentom.

Odmazde je bilo i u selima u okolini Kraljeva. Ukupno je streljano 2.255 civila. Među njima je bilo 106 dece i 29 žena.

Na mestu stradanja danas postoje čuveni spomenici, koji predstavljaju posečena stabla, posečene živote.

Foto: Filter media

Najtragičniji događaj našeg grada, koji je bio pod opsadom okupatora i oko koga su se odvijale borbe, svoju žrtvu je položio.

Prema svedočenju pojedinih starih Kraljevčana, gotovo na svakoj kući u gradu se vijorio crni barjak. Svako je izgubio nekog, oca, brata, rođaka, prijatelja, komšiju…izgubili su svi. Kraljevo je gotovo nestalo.

U amanet nam je ostavljeno, da svakog 14. oktobra, posetimo Spomen park i poklonimo se senima nevino stradalih. To smo učili od najranijeg detinjstva i to nikada ne smemo da zaboravimo.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.