Na Svetski dan borbe protiv siromaštva u Narodnoj kuhinji podeljeni paketi

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva Crveni krst Kraljevo u Narodnoj kuhinji, danas je korisnicima ovih usluga, pored svakodnevnog kuvanog obroka, podelio dodatne pakete prikupljene u akciji lokalnih donatora.
Foto: Filter media

-Narodna kuhinja Crvenog krsta Kraljevo ušla je u treću deceniju kontinuiranog rada zahvaljujući Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, Crvenog krsta Srbije i naravno gradu Kraljevu koji konstantno pokriva troškove pripreme hrane za korisnike, kaže Radmila Dobrić, sekretar Crvenog krsta Kraljevo.

Foto: Filter media

Kada je u pitanju Narodna kuhinja u Kraljevu ona je opskrbljena potrebnim namirnicama, a pritisak na kuhinju više nije onakav kakav je bio ranije.

Foto:Filter media

-Već duži period nemamo listu čekanja na korišćenje usluga Narodne kuhinje. Nešto što nam uvek manjka jesu udaljena ruralna područja, samačka seoska domaćinstva koja obiđemo tri puta godišnje, a znamo da taj jedan paket hrane njima ne može promeniti život. Međutim, sam osećaj kod tog naroda kada ih obiđemo, predstavlja jedan vid psiho-socijalne podrške, da nisu ostavljeni, da nisu sami i da neko brine o njima, dodaje Dobrić.

Kriza je svakako učinila svoje, pa je tako sve manje donacije u hrani, ali se povećava broj donatora koja Crvenom krstu dostavljaju odeću i obuću.

-Već nekoliko puta ove godine, a i danas, podelićemo stanovnicima lošeg materijalnog stanja i garderobu, a po seoskim područjima i obuću. Još jednom se zahvaljujem svima od kojih je ova pomoć stigla, jer brinu o onima koji to nažalost nemaju, adekvatnu obuću i odeću pred predstojeću zimu, kaže Radmila Dobrić.

Foto: Filter media

-Za mene je ovo spas. Hrana je dovoljno dobra za onoga ko nema ništa, ja sam zahvalna jer svakog dana imam kuvan obrok, kaže sedamdesetpetogodišnja korisnica Narodne kuhinje.

-Već dve godine koristim usluge Narodne kuhinje, zadovoljan sam ali može da bude i malo bolja hrana, kaže Zoran Danić.

Među okupljenim korisnicima koji su čekali na svoje sledovanje, bilo je i onih koji nisu zadovoljni kvalitetom hrane i količinom obroka, ali ne odustaju od korišćenja kuhinje.

-Hrana nije dobra kao što treba, subotom i nedeljom ne dobijamo ništa a ni ovim danima nije bolje, kaže jedan od dugogodišnjih korisnika kuhinje.

Na pitanje da li je bolje, pošto je već dugi niz godina korisnik usluga Narodne kuhinje, da svakoga dana ima kuvani obrok, kaže:

-Bolje da nema uopšte, kaže korisnik koji nije želeo da otkrije ime ali i dodao da će i dalje da koristi usluge.

Ujedinjene nacije opredelile su 17. oktobar kao Dan borbe protiv siromaštva sa jednim ciljem da se podigne svest stanovništva čitavog sveta o i dalje velikom broju stanovnika koji  žive na granici siromaštva

Foto: Filter media

Usluge Narodne kuhinje u Kraljevu koristi 600 korisnika. Kako je najavljeno, još jedno distributivno mesto Narodne kuhinje, biće uskoro otvoreno i na Beranovcu, kako bi se pomoglo stanovništvu koje se nalazi u ovom kraju grada.

Foto: Filter media

Korisnici Narodne kuhinje u Kraljevu su većinom romske populacije. Ostali korisnici su samačaka i staračka domaćinstva.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.