Kraljevo donelo odluku o odlaganju početka grejne sezone – Zavetnici: Politika za smrzavanje naše dece u vrtićima i školama

Skupština Grada Kraljeva donela je odluku o odlaganju početka nove grejne sezone u Kraljevu. Hitna elektronska sednica Gradskog veća održana je za vikend, na kojoj se donelo Rešenje o davanju saglasnosti ovdašnjoj „Toplani“ o odlaganju početka nove grejne sezone.

Na ovu odluku oštro su  reagovale su političke partije, a među građanima je nezadovoljstvo evidentno.

Foto: Filter media

-Nakon loših odluka, loše politike, nedomaćinskog ponašanja pre svega državnog rukovodstva a onda i rukovodstva grada, došli smo do toga da grejna sezona koja je kao što je poznato, trebala da počne 15. oktobra, ove godine zbog krize i izgovora rata u Ukrajini, zbog nestašice energenata, grejna sezona u Kraljevu je odložena, kaže Marko Petrović ispred Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu.

Zavetnici se pitaju da li je to opravdano, s obzirom da to nije konačna odluka Vlade RS, već samo preporuka.

-Na nivou Republike, imamo primere gradova koji su krenuli sa novom grejnom sezonom. Zašto su se onda kraljevački funkcioneri odlučili na ovakav potez? Da li se na ovaj način dodvoravaju partijskim šefovima a ujedno rade protiv interesa građana, pitaju se Zavetnici, koji postavljaju jasno pitanje da li će se računi za grejanje u oktobru mesecu umanjiti.

Dnevna temperatura na koju se pozivaju čelnici grada i preduzeća, jeste preko 15 stepeni, ali su noći i jutra izuztno hladni, pa samim tim stanovi ne mogu da budu topli.

-Da li je ovo politika za našu decu koja u vrtićima treba da se smrzavaju a u školama slojevito oblače? Ne samo da je upitna Odluka o odlaganju početka nove grejne sezone, već se suočavamo i sa Predlogom JEP „Toplane“ upućenog Skupštini grada, da se cena ovog istog grejanje koga nema, poveća za čak 18 odsto. Domaćinstva bi onda umesto dosadašnjih 92 dinara po metru kvadratnom, plaćala cenu od 108,56 dinara, dok bi za poslovni prostor nova cena iznosila 271 dinar po metru kvadratnom. Zavetnici su već predlagali da umesto dosadašnjih celogodišnjih plaćanja pune cene grejanja, postoji osnovica koja se plaća, a da se grejanje plaća po utrošku. Na taj način bi građani sami mogli da odlučuju kada će pustiti grejanje, a ne da to umesto njih rade čelnici javnih preduzeća ili čelnici grada, dodaje Petrović na konferenciji za medije Zavetnika u Kraljevu.

Foto: Filter media

 Pre samo nekoliko dana u JEP „Toplani“ za naš portal rečeno da je sve spremno za početak nove grejne sezone, da ima dovoljno energenata, ali da će se radijatori u domaćinstvima ugrejati tek onda kada temperatura vazduha bude uzastopno tri dana ispod 12 stepeni. Tekst na ovu temu možete pročitati na LINKU

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.