Bećković: Kosovo I DALJE najskuplja srpska reč

Gostujući u Kraljevu povodom obeležavanja Dana Grada Kraljeva, akademik Matija Bećković u saradnji sa organizatorima, priredio je Kraljevčanima književno veče na kojoj su predstavljene njegove tri knjige „Onamo namo“, „100 mojih portreta“ i „Mojih 80“.

Čuvenog akademika pitali smo da li je Kosovo (jedna od njegovih najcitiranijih rečenica) i dalje najskuplja srpska reč?

-To nije najskuplja srpska reč od danas do sutra, u nekoj godini ili vremenski određenom periodu, nego jednom zauvek. Jednom zauvek je presuđena i naša sudbina i sudbina Srba sa Kosova. To je sve rešeno 1389. godine. Patrijarh Pavle najbolje je formulisao ono o čemu govorimo rečima – „Car lazar nije imao ništa protiv Carstva zemaljskoga, ali kad je bio prignan da se odluči za nebesko ili zemaljsko, odlučio se i izabrao nebesko ali ne samo za sebe, nego i za sve nas“, naglašava Matija Bećković.

Reagujući na proglas o okupljanju u odbrani Kosova i Metohije, samo spisak lepih želja, jer mi tamo više nemamo ništa, Bećković kaže:

-Nije mi to jasno. Ako mi neprestano govorimo da nikada nećemo priznati Kosovo, onda je prirodno da se ono inkorporira u Srbiju. Ne znam kako su to tumačili da je to poziv na rat ili na ne znam šta sve, to bi bila najnormalnija posledica ako ga već ne priznamo, da ga inkorporiramo tu, u svoju zemlju, dodaje Bećković.

Na kraju akademik ističe da ga najviše čude kosmopolite, koji zamišljaju da nekoliko poslanika Albanaca sedi u Skupštini Republike Srbije ili kako oni mogu da zamisle da potpredsednik Srbije bude Albanac. Bećković dodaje da bi mogao da razume da to govore neki srpski nacionalisti, ali da to govore evropejci, da to njima smeta, to nikada neće razumeti.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.