Zavetnici Kraljevo: Ušće što pre da dobije status opštine

Od obećanja gradske vlasti, u okviru kampanje za lokalne izbore 2020. godine, da će varošica Ušće dobiti status opštine prošlo je tačno 827 dana, a za to vreme se nije uradilo ništa po ovom pitanju, rečeno je danas na konferenciji za štampu u prostorijama Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu.
Izvor: Facebook/I love Ušće

-Nakon obećanja govorilo se da će biti i referenduma na kome bi se stanovnici Ušća i okolnih mesta izjašnjavali da li žele da postanu samostalna gradska opština ili ne, nakon toga izgovor je bila korona, gde su se čelnici lokalne vlasti brinuli navodno o javnom zdravlju, a svi se sećamo da je Republički referendum o nezavisnom sudstvu održan u toku pandemije. Od tada više niko nikada nije pomenuo Ušće u kontekstu dobijanja statusa opštine, kaže Marko Petrović ispred Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici.

Prema rečima Zavetnika u ovoj varošici ima mnogo problema koje bi trebali da se reše, kao što su problemi sa vodom, sa kanalizacijom, sa ambulantom, javnim prevozom i sa još nizom stvari koje decenijama unazad muče stanovnike Ušća.

-Gradska vlast jednostavno nema sluha za probleme stanovnika ovog kraja. Ovim putem pozivamo predstavnike gradske vlasti da konačno reše status gradske opštine Ušće. Mi ćemo se svakako najoštrije zalagati da se ovo važno pitanje kako za Ušće tako i za grad Kraljevo reši, u onom momentu kada budemo dobili poverenje građana na sledećim izborima, dodaje Petrović.

Zavetnici su podsetili i na to da Kraljevo ima status grada a da na osnovu zakona mora da ima i gradske opštine, pa je ovo ujedno i prilika da se ispoštuje Republički zakon koji to propisuje.

-Ono što moram da napomenem jeste i činjenica da je jedini predsednički kandidat u kampanji za izbore 2022. godine, koji je obišao meštane Ušća bila predsednica naše stranke Milica Đurđević Stamenkovski. Smatramo to kao veoma značajnu stvar jer se u gradski budžet u 2020. godini „slilo“ preko 26 miliona dinara na osnovu poreza i doprinosa firmi koje posluju na teritoriji Ušća. Zato se pitamo da li je to možda razlog što gradski čelnici nemaju sluha za formiranje nove opštine, jer bi u suprotnom Grad ostao bez dobrog dela pomenutog novca, naglašava Petrović.

 Varošica Ušće poznata je i po činjenici da uvozi radnu snagu, zbog velikog broja firmi koje posluju u ovom kraju, pa tako ovo mesto stavlja na mesto pozitivnih izuzetaka u Srbiji kada je reč o zaposlenosti.

-Mislimo da stanovnicima Ušća mora da se pomogne da konačno dobiju svoju opštinu, svoje opštinske organe i da samostalno, pošto najbolje znaju koji su njihovi prioriteti i problemi, rešavaju iste, kaže Marko Petrović ispred Grdaskog odbora Zavetnika Kraljevo.

Podsećamo, varošica Ušće pre nekoliko decenija imala je status opštine, tačnije do 1965. godine, kada joj je taj status ukinut. Prema Popisu iz 2011. godine, na ovom području živelo je 1881 stanovnik. Za Ušće se vezuje i podatak da je to i jedino mesto u Srbiji koje je u procesu tranzicije sačuvalo sve svoje fabrike i čak otvorilo i nekoliko novih, koje na sreću meštata i danas pozitivno posluju.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.