Više od pola miliona u Srbiji gladuje, a rešenja ima

U susret Nacionalnom danu davanja, koji se obeležava 9. oktobra, Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, započela je novi ciklus kampanje “Spasimo hranu, spasimo humanost”.

-Kampanjom, koja će trajati naredna tri meseca, želimo da doprinesemo povećanju donacija hrane za najugroženije i smanjenju bacanja hrane koja je još uvek bezbedna za ljudsku upotrebu. Prethodne godine prikupili smo i donirali 70 tona hrane, zahvaljujući podršci velikog broja medija, kompanija, udruženja i građana, poručuju iz Fondacije.

U Srbiji, na granici apsolutnog siromaštva živi 6,9% stanovništva, odnosno 446 hiljada ljudi koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. U riziku od siromaštva je više od petine populacije (21,7%). Mnogi od ovih građana zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne, dok se u Srbiji, prema procenama, dnevno baci dva miliona kilograma hrane. 

Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvođači hrane i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali deo u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji. Rešenje ovog problema je u bližoj saradnji svih uključenih aktera.

-I ove godine kampanjom ‘Spasimo hranu, spasimo humanost’ želimo da doprinesemo povećanju donacija hrane za najugroženije i smanjenju bacanja hrane koja je još uvek bezbedna za ljudsku upotrebu. Posebno smo ponosni na činjenicu da je ova kampanja prethodne godine poslužila kao platforma koja je okupila mnoge kompanije, medije, organizacije kao i građane i pokazala da svi možemo da se ujedinimo oko zajedničkog filantropskog cilja tako što ćemo učestvovati i donirati hranu ili novac na različite načine. Ovom prilikom pozivam sve kompanije, medije, organizacije i građane da se uključe, rekao je Željko Mitkovski, menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo.

Akcija je prva u nizu u okviru kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i uvod je u obeležavanje petog po redu Nacionalnog dana davanja 9. oktobra. Koaliciju za dobročinstvo čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.  

Sve informacije o kampanji kao i načini za uključivanje nalaze se na ovom LINKU

Izvor: Fondacija Ana i Vlade Divac

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.