U Ušću sutra postavljanje tabli protiv izgradnje mini hidroelektrana – INVESTITORI NISTE DOBRODOŠLI

Inicijative Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva sutra, 23.septembra, sa početkom u 14 časova, organizuju u Ušću akciju postavljanja tabli sa natpisom „Investitori malih hidroelektrana niste dobrodošli“ .
Foto: Privatna arhiva

Tačna lokacija postavljanja tabli je mesto gde se desno skreće za selo Kamenjani, a levo prema mestu gde je planirana MHE Gradina na Studenici.

-I pored višegodišnjeg zalaganja i rada koje su lokalne inicijative uložile da objasne zašto je važno zaustaviti projekte mini hidroelektrana, planinske reke kraljevačkog kraja i dalje su ugrožene, poručuju iz Inicijative Spasimo Studenicu.

Izvor: Printscreeen/privatna arhiva

Podsećamo, Inicijative Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva podnele su peticiju za moratorijum na izgradnju MHE u Gradu Kraljevu u novembru 2021. godine. Nakon mesec dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u javnom obraćanju obećao je da neće biti mini hidroelektrana na ovoj teritoriji. Međutim, nikakva zvanična odluka nije doneta a na terenu se mogu videti investitori koji se vraćaju.

Reke Beloševa, Strainska, Jasenska i Grajićka ugrožene su, a svakoj od njih preti po skoro kilometar cevi MHE Mlanča.

Izvor: Privatna arhiva

Na snazi je i dalje Prostorni plan Grada Kraljeva koji predviđa čak 52 lokacije za izgradnju MHE.

 Iz udruženih Inicijativa poručuju da će i u narednom periodu postavljati table upozorenja investitorima i lokalnoj samoupravi, kako bi jasno poslali poruku i pozvali na očuvanje reka.

Kako najavljuju iz lokalnih Inicijativa u oktobru će organizivati i protestno okupljanje ispred Skupštine Grada Kraljeva, kako bi pozvali lokalnu samoupravu da usvoji moratorijum i zabrani izgradnju štetnih projekata kako po prirodu tako i po ljude.

Izvor: Privatna arhiva

Pre oko mesec dana, tačnije 8. avgusta, redakcija portala Filter media pratila je postavljanje table koje su organizovali meštani Mlanče, u čijem kraju je ugroženo čak pet reka od izgradnje MHE. Nakon samo jednog dana tabla je uklonjena a taj tekst možete pročitati na ovom LINKU

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.