U Srbiji se dnevno baci dva miliona kg hrane, a pola miliona ljudi gladuje

Povodom Međunarodnog dana podizanja svesti o problemu bacanja hrane koji se obeležava svakog 29. septembra, Koalicija za dobročinstvo poručuje da su dobro upravljanje hranom, saradnja i partnerstva od suštinskog značaja za povećanje pozitivnih uticaja na smanjenje otpada hrane i povećanje donacija hrane najugroženijima.

U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 6,9 odsto stanovništva, odnosno 446.000 ljudi, dok su količine donirane hrane nedovoljne. Sa druge strane, prema procenama, u Srbiji se dnevno baca 2 miliona kilograma hrane

Smanjenje bacanja hrane je neophodna promena ako želimo da maksimalno iskoristimo proizvedenu hranu za ishranu što većeg broja ljudi. Zato se zahvaljujem kompanijama i građanima koji su se do sada uključili u kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” i u prethodne 3 nedelje donirali 18500 kg hrane, podržavajući 5. Nacionalni dan davanja koji Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo posvećuju sprečavanju bacanja hrane i povećanju donacija hrane, poručio je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

Izvor/Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Pored praktičnih saveta kako sprečiti bacanje hrane u domaćinstvu, na sajtu spasimohranu.rs građani imaju mogućnost da jednostavno preuzmu besplatnu Eat Me App aplikaciju koja može slati obaveštenja da se približava datum isteka roka trajanja namirnica koje imaju u kući.

-Potrošaci nisu dovoljno informisani o veličini problema kućnog otpada od hrane, a globalno se baci 1,3 milijarde tona hrane. U Srbiji se godišnje baci čak 83 kg hrane po glavi stanovnika što je 9 kg vise od svetskog proseka, izjavila je koosnivačica aplikacije Eat Me App Aleksandra Lazović-Lonningen.

-Bačena hrana globalno emituje 8-10 odsto ukupnih gasova sa efektom staklene bašte doprinoseći nestabilnoj klimi i ekstremnim vremenskim pojavama kao što su suše i poplave, koje utiču na sve segmente života, ali i uzgoj zdrave hrane. Davanje prioriteta smanjenju bacanja hrane na svim nivoima je kritično za smanjenje negativnog uticaja na planet. To može biti jedno od najuticajnijih klimatskih rešenja koje možemo brzo sprovesti, ako se ujedinimo u edukaciji i načinima za sprečavanje bacanja hrane, što radimo kroz kampanju, poručio je Željko Mitkovski iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Prema analizi Koalicije za dobročinstvo u slučaju ukidanja PDV-a, donacije hrane povećale za 160 miliona na godišnjem nivou

Koalicija za dobročinstvo poziva kompanije, bez obzira da li dolaze iz sektora prehrane, trgovine ili drugih sektora, da se uključe na neki od mnogobrojnih načina kao što su doniranje hrane ili novca za kupovinu paketa hrane, angažovanje zaposlenih da prikupe hranu, ustupanje oglasnog prostora, ukidanje bankarskih provizija, prevoženje hrane, doniranje frižidera ili doniranje IT rešenja za upravljanje zalihama hrane.

Kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ sprovodi Koalicija za dobročinstvo  u susret petom po redu Nacionalnom dana davanja. Koaliciju za dobročinstvo čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.