U spomen na hrabre kraljevačke vatrogasce – obeležen 27. septembar

U Kraljevu je danas u ulici Toplice Milana, ispred nekadašnjeg vatrogasnog doma, polaganjem venaca, svečamo obeležen 27. septembar – Dan dobrovoljnih vatrogasaca. Za Društvo dobrovoljnih vatrogasaca Kraljeva ovaj datum ima poseban značaj.
Foto: Filter media

-Na današnji dan pre tačno 81 godinu, hrabri vatrogasci su otišli na slobodnu teritoriju jer je Kraljevo bilo blokirano, Nemci su postavili svuda po gradu zastave, a oni su preko gvozdenog mosta, prešli uz zvuke koračnica sve barikade i na taj način izašli iz grada, kako bi se pridružili u borbi protiv okupatora, kaže Milan Matijević, istoričar.

Foto: Filter media

Nakon rata Kraljevo je imalo razvijene vatrogasne jedinice, naročito u velikim kolektivima Magnohromu, Fabrici vagona, Šumskom-industrijskom kombinatu „Jasen“.

-Nažalost, izvršena privredna tranzicija je sve to upropastila, a nakon toga Dobrovoljno vatrogasno društvo je krenulo od nule i danas funkcioniše na veoma zavidonom nivou, dodaje Matijević.

Ovaj datum obeležava se sirom čitave Srbije, a Kraljevčani se izuzetno ponose svojim hrabrim precima, kolegama vatrogascima, pa svake godine i veliki broj gostiju, na ovaj dan poseti grad na Ibru.

Foto: Filter media

-Danas je naše Dobrovoljno vatrogasno društvo jedno od najpoznatijih u Srbiji, imamo i naših društava po selima oko Kraljeva i sprovodimo veoma uspešne aktivnosti. Učestvujemo na gašenjima šumskih požara, radimo sa učenicima osnovnih škola kroz razne edukacije i kvizove znanja, a posebno bih istakao da u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Kraljevu ima i pripadnica lepšeg pola, koje rame uz rame sa kolegama pružaju veliki doprinos, kaže Miloje Bajčetić, zamenik predsednika DVD Kraljevo.

Foto: Filter media

Baš kao nekada, gradskim ulicama, odzvanjali su zvukovi koračnica, u izvođenju Vatrogasnog orkestra Kraljevo, što uvek izaziva i veliko oduševljenje kod građana.

Izvor: sr.wikipedia

U znak sećanja na hrabru Vatrogasnu četu, snimljen je i film „Orkestar jedne mladosti“, u režiji Svetislava Pavlovića i Jovana Markovića. Film se snimao 1985. godine u Kraljevu, a naslovnu ulogu odigrao je legendarni Ljubiša Samardžić.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.