U Kraljevu obeležen 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Dan proboja Solunskog fronta, koji se obeležava 15. septembra proglašen je i Danom srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Prigodnim programom, uz polaganje venaca na spomenik Srpskim ratnicima stradalim za slobodu otadžbine od 1912-1918 na Trgu srpskih ratnika obeležen je značajan datum.
Foto: Filter media

Brojna udruženja učesnika ratova, predstavnici Grada, Vojske i Policije položili su vence, a glumci Kraljevačkog pozorišta izveli su „Plavu grobnicu“ u recitalskom delu.

-Ovaj dan simbolizuje jedinstvo srpskog naroda. Ako Mađari u Mađarskoj ali i u Slovačkoj i Vojvodini mogu da kažu da su Mađari, ako Hrvati u Hrvatskoj ali i u Hercegovini i Vojvodini mogu da kažu da su Hrvati, tako i Srbi iz Srbije iz Republike Srpske, iz Crne Gore, iz Severne Makedonije mogu sa ponosom da kažu da su Srbi i da 15. septembra obeležavaju svoj dan, rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva obraćajući se prisutnima.

Foto: Filter media

Ovo je dan svih Srba bez obzira gde se nalaze ali i dan kada se sećamo svih onih koji su život dali za našu zemlju u svim oslobodilačkim ratovima koje je Srbija vodila.

-Ovo je dan i svih drugih naroda koji žive u Srbiji. Danas je dan jedinstva i svi zajedno treba da se okupimo i da ga proslavimo, a srpske zastave ne treba da stoje samo na javnim institucijama , već treba da se vijore sa svake kuće, dodaje Terzić.

Današnji dan obeležava se u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je srpska vojska zajedno sa saveznicima, Francuzima i Englezima, uspela da probije Solunski front.

-Ono što je posebno interesantno za naše sugrađane, jeste da je prva srpska jedinica koja je probila Solunski front bila Šumadijska divizija u kojoj su se nalazili vojni obveznici iz Kraljeva i okoline. Ona je bila u sastavu Druge armije Vojvode Stepe Stepanovića i naši preci, naši Kraljevčani, uspeli su da izvrše svoj dnevni zadatak pr predviđenog roka i čak da pomognu susednim jedinicama u zauzimanju neprijateljskih rovova, kaže Nemanja Trifunović, kustos-istoričar Narodnog muzeja Kraljevo.

Foto: Filter media

Drugi, novoustanovljeni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležava se u Srbiji i Republici Srpskoj od 2020. godine.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.