Tokom leta izletišta oko Kraljeva – mini deponije

Kaznena politika za nepoštovanje ove komunalne delatnosti – bacanje smeća na javna mesta koja nisu predviđena za to i prljanje rečnih vodotokova i obala je stroga, ali izgleda da nesavesne građane to ne brine

Kraljevo okružuje prelepa priroda sa mnoštvom kupališta duž reka Ibra, Ribnice, Kamenice i drugih, ali i planine Goč i Stolovi, gde beg od letnjih vrućina svako može pronaći na bezbroj mesta. Iako nisu svi delovi predviđeni za kupače i izletnike, postoji i dosta mesta koja jesu.

Pojedine delove reka građani sami urede kako bi baš na tim mestima proveli odmor. Ipak, izgleda da onim manje savesnim građanima i posetiocima ovih mesta to nije naročito važno, pa se tako nakon provedenog dana u prirodi i „ne okrenu za sobom“ već sve ono što im ne treba, ostave tu.

Sigurno je svako bar jednom, na mestu predviđenom za izlet u prirodi ili rečnoj obali zatekao smeće koje su raniji posetioci ostavili na tom mestu. Ne samo što je ružna slika, već je i nezdravo, pogotovu leti, kada su neprijatni mirisi smeća mnogo izraženiji.

Kaznena politika je jasna, ali samo ukoliko se takvi građani „uhvate na delu“.

Kada govorimo o komunalnom uređenju zakon je jasan i glasi:

Zabranjeno je u rečna korita  na obale rečnih korita i na druga mesta koja za to nisu određena, bacanje smeća i  drugih otpadnih materija i stvaranje divljih deponija, bacanje leševa uginulih životinja kao i ispuštanje otpadnih fekalnih voda.
Javno preduzeće za uređenje građevinskog zemljista Kraljevo, dužno je da se u skladu sa zakonom stara o održavanju stalnih i povremenih vodotokova.

Kazne za ove prekršaje nisu male, za pravna lica 100.000 dinara, ta preduzetnike 50.000 a za fizička lica 20.000 dinara.

Bez obzira na visinu kazne, svako treba da ima svest da makar, samo iza sebe odnosno nakon svog boravka u prirodi pokupi smeće, onda slike mini deponija na mestima koja za to nikako nisu predviđena ne bi ni gledali. Ovako, gotovo svakodnevno na društvenim mrežama, građani dele fotografije prelepih mesta, zaprljnih nebrigom onih manje savesnih, kako bi se osvestili. Ali, sudeći prema istim, izgleda da se još nismo probudili.

Piše: Danka Gašić/ Branka Garić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.