Sve manje mleka u prodavnicama – mlekare značajno smanjile proizvodnju

Kraljevo je jedan od gradova u Srbiji, u kome je primećena nestašica mleka, pa se tako ovih dana u prodavnicama, mogu videti poluprazni rafovi.

Nestašica mleka počela je u čitavoj Srbiji pre nekoliko dana, kada je primećeno da se u trgovinama gotovo ne može pronaći dugotrajno mleko. Da je situacija alarmantija danas, govori činjenica da je teško pronaći i obično kratkotrajno mleko sa bilo kojim procentom masti.

Kako se nezvanično saznaje, a prenose mediji širom Srbije, razlog tome je što su mlekare smanjile proizvodnju za oko 30%, a stočari, zbog niske otkupne cene mleka, smanjuju broj krava. Ono što se navodi kao drugi razog ove nestašice jeste veliki izvoz mleka.

Količine koje stignu brzo se rasprodaju , pa su rafovi u prodavnicama uglavnom prazni, što kod kupaca izaziva zabrinutost.

Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primećuje u poslednjih više od mesec dana. Sada skoro i da ne stiže. Ali, kada se primetilo da manje ima i kratkotrajnog, alarm za uzbunu kod građana se uključio.

Po Uredbi o ograničenju cena iz oktobra prošle godine, sve mlekare i prerađivači u Srbiji, obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti, koju su plasirali u periodu prošle godine po nepromenjenoj ceni.

Oni koji se sećaju perioda od pre 30 godina, sve su glasniji u tome da radnje podsećaju na devedesete godine, kada su građani, čekajući u redovima, kupovali onoliko osnovnih namirnica koliko je tog dana stiglo, pa je najbitnije bilo koji ćete biti u redu, jer namirnica neće biti za sve.

Kako je pre samo dva meseca nestašica šećera pokrenula strašna sećanja, nestašica mleka i poskupljenje gotovo svega što nam oko vidi, zloslutno nas vraća u prošlost, koju većina građana, nažalost još uvek nije uspela da zaboravi.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.