Sutra počinje POPIS STANOVNIŠTVA – OVO SU OBAVEZE GRAĐANA

Popis stanivništva, domaćinstava i stanova u Srbiji zvanično počinje sutra, 1. oktobra i traje do 31. oktobra. Prema zakonu svaki stanovnik je dužan da učestvuje u Popisu, ukoliko to ne učini sa sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovodi se sa ciljem da se prikupe pojedinačni podaci o stanovništvu i stambenom fondu jedne zemlje. Popis daje odgovore na nekoliko ključnih pitanja – koliko nas je, ko smo ali u relacijama polne i starosne strukture, ekonomskih, obrazovnih, migratornih, etnokulturalnih i drugih karakteristika stanovništva, ali takođe daje i odgovore i na pitanja gde i kako živimo (kroz prizmu odgovora o stanovima i kućama odnosno njihovim karatkeristikama.

Kroz Popis se dobija jedan numerički okvir populacije i stambenog fonda što je osnova dobrog planiranja i razvoja ekonomskih, populacionih, socijalnih i drugih politika, ali je takođe i osnova za naučna istraživanja i Međunarodna poređenja.

Na Popisu građani odgovaraju na oko 60 pitanja, ali i to zavisi od starosti lica, pa tako neće svaki građanin odgovarati na sva pitanja iz popisnih obrazaca.

Da li su građani u obavezi da prime popisivača?

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije, kao i stalno naseljeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji U OBAVEZI su da učestvuju u Popisu, kao i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Na koja pitanja građani ne moraju da daju odgovor?

Postoji ukupno tri pitanja na koja svaki građanin ima potpuno pravo da ne da odgovor. Prema Ustavu Republike Srbije građani nisu dužni da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti kao i o zdravstvenim stanju.

Šta ukoliko građanin odbije da učestvuje u Popisu?

Svako odbijanje, kao i davanje netačnih i nepotpunih podataka za sobom povlači prekršajnu odgovornost građana i novčanu kaznu u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

Bezbednost podataka prikupljenih u Popisu je garantovana Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, te Zakonom o statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.Mogu se koristiti podaci jedino u statističke svrhe u zbirnom obliku i nikako kao pojedinačni podaci.

U cilju efikasnijeg Popisa, građanima je na raspolaganju i Info centar na broju 0800 444 005. Ovi pozivi su besplatni. Radno vreme Info centra je od 8 do 20 časova svakog dana.

Popis u drugim zemljama

U svetu, većina zemalja Popis sprovodi na tradicionalan način – neposrednim prikupljanjem podataka „od vrata do vrata“, odnosno izlaskom popisivača na teren. U nekim zemljama građani se samostalno popisuju putem interneta, dok pojedine zemlje kombinuju različite metode.

U popisnom ciklusu oko 2020. godine, države članice EU Popis sprovode na sledeći način: 10 država sprovodi Popis na bazi registara, 11 država kombinovani Popis i 6  država tradicionalni Popis.

Popis 2022. godine u Srbiji, koji počinje sutra, biće sproveden tradicionalnom metodom – podatke direktno od građana prikupljaju popisivači, po principu „od vrata do vrata“, pri čemu, po prvi put u našoj zemlji, odgovore građana unose u elektronske upitnike pomoću laptopova.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.