Skandal! Koalicija za slobodu medija: INFORMER prekršio Etički kodeks novinara Srbije

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua u listu “Informer” sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora. Problem predstavlja način na koji je urađen intervju u kojem Milošević opisuje kako je vršio različita krivična dela, i kako se tada  osećao.

Koalicija smatra da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije,  jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati. Podsećamo na Etički kodeks novinara u kojem stoji da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za kršenje Kodeksa. Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči.

Etički kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa žrtvama i da štitimo i poštujemo njihova prava i dostojanstvo.

Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj. Pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju očigledno nije bio svestan moći medija i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog. S novinarskom profesijom nespojiva je svesna zloupotreba sagovornika, ali i nepažnja čija bi moguća posledica bila zloupotreba sagovornika.

Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja.

Koalicija ukazuje na širi problem, a to je da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije, što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Koalicija  poziva i Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom i prekršen član 79,  stav 3 pomenutog Zakona.

Ovom prilikom Koalicija je pozvala sve medije da u ovoj, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije, ali i pravo na privatnost.

Koaliciju za slobodu medija čine:

Asocijacija medija,

Asocijacija onlajn medija (AOM),

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV),

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS),

Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i

Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: Nezavisno Udruženje Novinara Srbije (NUNS)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.