Prikupljeno dovoljno krvi, ali ne smemo da zaboravimo da je damo

Tokom tri akcije dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta Kraljevo prikupljeno je oko 200 jedinica krvi

Foto: Filter media
Svake srede organizuje se redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojoj se prikupi oko 40 jedinica krvi. Tokom ove nedelje, odnosno juče, organizovana je vanredna akcija u kojoj je učestvovalo Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Kap po kap“, dok su se danas JKP „Putevi“ organizovala u planskoj akciji i sa svojim gostima prikupili oko 100 jedinica krvi.
Foto: Filter media

-Ovo je naša 15 akcija po redu. U današnjoj akciji imamo goste iz mnogih gradova u Srbiji, Pirota, Čačka, Kragujevca, Kruševca, Trstenika, ali i iz Republike Srpske i Crne Gore. Pored ove imali smo i jednu mini akciju u maju mesecu, tako da uvek se trudimo da budemo na visini ovog humanog zadatka, kaže Nenad Đorđević, predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi JKP „Putevi“ Kraljevo.

 Kritični periodi za nestašice krvi su letnji i zimski period, međutim u Crvenom krstu Kraljevo trude se da do toga ne dolazi, organizujući tokom godine veliki broj akcija dobrovoljnog davalaštva.

Foto: Filter media

-Ovo je 45 akcija, do sada nijedna akcija nije odložena na svu sreću. Ono što nas očekuje jesu akcije sa srednjoškolcima kao i svake godine, ali i sa još nekoliko Društava dobrovoljnih davalaca, kaže Snežana Apostolović, sekretar Crvenog krsta Kraljevo.

Mladi volonteri Crvenog krsta važan su deo svake akcije, a svako ko želi da postane deo ove humane porodice, može da se prijavi na konkurs „Krv život znači“.

Foto: Filter media

-Trudimo se da što veči broj mladih edukujemo. Svake godine sve osnovne i srednje škole uzmu učešće na konkursu koji je sada daleko savremeniji nego nekada. Moram da napomenem da je Kraljevo ove godine osvojilo četiri nagrade , a cilj nam je da deci u najmlađem dobu razvijemo svest o humanosti, dodaje Apostolović.

Foto: Filter media

Podsećamo, akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju se svake srede u periodu od 9 do 14 časova u prostorijama Crvenog krsta, u ulici Cara Lazara 39. Krv mogu dati sve  zdrave osobe od 18 do 65 godina. Osobe ženskog pola krv mogu dati na 16 nedelja dok osobe muškog pola krv mogu dati na 12 nedelja. Cilj je da se povećava broj dobrovoljnih davalaca, jer zamena za krv ne postoji, jedina nada je „čovek čoveku“.

Foto: Filter media

Za jako malo vremena koliko je potrebno odvojiti za akciju, jedna osoba može spasiti čak nekoliko života. Krv je najpotrebnija onkološkim pacijentima i učesnicima u saobraćajnim nesrećama, a kako su i jedna i druga stvar nažalost svakodnevna pojava, ova dragocena tečnost uvek je potrebna. Ukoliko bi svako od nas bar jednom u toku godine dao krv, svaki pacijent koji se nađe u situaciji da mu je potrebna, sa sigurnošću bi mogao da je dobije, u bilo koje doba godine, čak i onda kada su rezerve krvi na granicama.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.