Održan Prvi Sajam poslovanja u Kraljevu uz veliki broj inostranih učesnika

Na Međunarodnom Sajmu poslovanja, koji se prvi put  održao u Kraljevu proteklog vikenda u saradnji sa Naučnim centrom World iz Kraljeva i poslovnim partnerom AstraPoint&EuroStep iz Nemačke, predstavilo se 34 izlagača, 14 iz Srbije i 20 iz inostranstva.
Foto: Filter media

-Na Sajmu su učestvovali predstvanici iz Kine, Turske, Severne Makedonije, Rumunije, Crne Gore i Kipra. Ovakva okupljanja idealna su prilika za ekonomsku krizu koja je dotakla sve zemlje, dok je naše tržište i dalje donekle otvoreno, pa koristimo naše kontakte i resurse sa kojima naša kompanija raspolaže, kako bi pomogli domaćim firmama da svoje proizvode plasiraju na inostrano tržište, kaže Andreja Živanović, predstvanik EuroStep za Srbiju.

Foto: Filter media

-Pored inostranih gostiju, na Sajmu je i veliki broj domaćih izlagača, predstavnika Regionalne privredne komore Kraljeva i naši dugogodišnjih saradnika iz drugih gradova Srbije. Potrudili smo se da ovi poslovni susreti posluže da umreže poslovne ljude, investitore, investicione fondove, banke, preduzetnike, privrednike ali i kupce i prodavce. Međunarodni Sajam je i odlična prilika za razmenu iskustava, s obzirom na globalnu krizu, kako bi na svima bilo jasnije u kom pravcu treba da idemo, kaže Marija Jovičić ispred Naučnog centra World.

Foto: Filter media

Privrednici, učesnici Prvog Međunarodnog sajma u Kraljevu složni su u jednom, da biznis nije samo biznis, već niz kontakata, koje ostvaruju na ovakvim okupljanjima, što im kasnije umnogome pomaže u poslovanju.

Foto: Filter media

-Veliki problem jeste globalna kriza sa kojom se svi susrećemo, da li je ona prava ili ne, u narodu je stvorena psihoza. Zato se trudimo da kroz ovakve susrete, damo ljudima nadu da je moguće poslovati i u teškim vremenima, kaže Siniša Dagary, direktor kompanije Slaff.io iz Slovenije.

Gosti na ovom Sajmu bili su i predstvanici opštine Berane iz Crne Gore koji su istakli da se nadaju budućoj saradnji između naša dva grada.

Foto: Filter media

-Sa nama je danas i predstavnik najpoznatije firme „Desetka“ iz Berana, koji će predstaviti biznis kapacitete ne samo ovog privrednog društva nego i cele opštine. Unazad tri godine ljudi iz Kraljeva dolaze na Sajam poljoprivrede u Berane, koji će uskoro biti organizovan a poziv će biti otvoren, pa eto još jedne šanse za saradnju i kontakte koji su nam svima potrebni, kaže Damjan Ćulafić, potpredsednik Opštine Berane.

Grad Kraljevo izabran je za ovakav vid susreta privrednika iz Evrope i sveta zbog svog geografskog položaja ali i zbog činjenice da obuhvata pet Upravnih okruga, koj su centralizovani u gradu na Ibru.  

Foto: Filter media

-U ovakvom času ogromne globalne krize, ovakva okupljanja privrednik su neophodna. Kraljevo ima velike privredne i turističke potencijale i vrlo je raspoložen da sarađuje sa ljudima koji stvaraju nove vrednosti što će, nadamo se, biti na obostranu korist, kaže Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva zadužen za kulturne manifestacije.

Foto: Filter media

Međunarodni Sajam poslovanja organizovan je u okviru manifestacije „Gegulini dani kulure, tradicije i običaja“ koji se održavaju u narednih 15 dana različitim aktivnostima kao i svake godine.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.