Obeležen Svetski dan kontracepcije u kraljevačkom Domu zdravlja

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra

Kampanja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja tako da se omogući svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima da budu informisani o  seksualnom i reproduktivnom zdravlju.
Izvor: Produkcija Melos

Svetski dan kontracepcije obeležen je u Domu zdravlja u Kraljevu a ovom prilikom na važnu društvenu temu govorila je prim.dr Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

-Osnovni cilj planiranja porodice jeste rađanje željenog deteta i na taj način bi se izbeglo, kako saopštava SZO, u celom svetu se u okviru jedne godine desi čak 308 miliona neželjenih trudnoća. Zdravstveno prihvatljiv vid porodice podrazumeva da žena realizuje trudnoću u periodu od 18 do 35 godine, sa preporukom da period između dve trudnoće ne bude manji odd dve godine, kaže dr Anđelković.

Planiranje porodice omogućava pojedincima i parovima da planiraju i ostvare željeni broj dece i da planiraju vreme njihovog rađanja i razmak između porođaja. Planiranje porodice je, takođe, pitanje seksualnih i reproduktivnih prava.

-Prema istraživajima u našoj zemlji veoma mali broj žena, svega 18,4 odsto koristi neku od savremenih metoda kontacepcije, a duplo više njih, čak 40 odsto oslanja se na tradicionalne i konvencionalne metode kontracepcije, odnosno metodu plodnih dana, koje su nepouzdane metode, dodaje dr Tamara Anđelković.

Izvor: Pexels

Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje i da ne strahuju od seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće, kao i da mogu da kontrolišu plodnost na način koji ne izaziva neželjene posledice po njihovo zdravlje.

-Savremene metode kontacepcije sprečavaju neželjenje trudnoće, a njih ima nekoliko vrsta i vrlo su dostupne. Kod mladih savetujemo obaveznu dvojnu metodu kontracepcije, odnosno upotrebu prezervativa (koji osim što štiti od neželjene trudnoće, štiti i od polno prenosivih bolesti). Što se tiče žena, za dobijanje kontaceptivnih sredstva odlazak kod ginekologa je prva stavka u celoj ovoj priči, a nakon toga neophodno je da razgovara sa partnerom, koji ima podjednaku ulogu u plniranju porodice kao i žena, zaključuje dr Tamara Anđelković.

Statistika Svetske zdravstvene organizacije

U skoro svim regionima sveta učestalost korišćenja kontraceptivnih metoda je najveća među ženama generativnog doba (15–49 godina) koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici. Posmatrano na globalnom nivou, 63% žena u generativnom dobu koj su u braku ili vanbračnoj zajednici koristi neki oblik kontracepcije. Upotreba kontracepcije bila je iznad 70% u Evropi, Latinskoj Americi, na Karibima i u Severnoj Americi, dok je u srednjoj i zapadnoj Africi bila ispod 25%.

Prema procenama SZO, 214 miliona žena generativnog doba iz zemalja u razvoju koje ne koriste nikakvu metodu kontracepcije imaju nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom.

Prema procenama SZO, upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308 miliona neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67 miliona neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.

Prema procenama SZO, oko 15 miliona adolescenata koristi neku od modernih metoda kontracepcije, dok 23 miliona adolescenata ima nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom i stoga su pod povećanim rizikom od neželjene trudnoće.

Neke metode kontracepcije mogu da spreče prenošenje HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija. Žene koje žive sa HIV-om imaju u većem procentu nezadovoljenu potrebu za planiranjem porodice i uslugama reproduktivno zdravlja u odnosu na opštu populaciju, delimično zbog nedostatka ulaganja u integrisane usluge planiranja porodice.

Piše: Danka Gašić/Izvor: SZO

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.