Kraljevo: Povećan broj respiratornih i stomačnih virusa kod dece

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Kraljevu sve je veći broj pacijenata, zbog povišene temperature, stomačnog gripa i drugih respiratornih infekcija.
Foto: Filter media

Iako lekari kažu da je ova pojava specifična za jesenji period, dobar imunitet kod dece jako je važan, kako bi se infekcije sprečile.

-Ne mogu sve antibiotici da leče. Zdrava hrana i dobar san su najbitniji. U ovom trenutku nam je broj dece drastično povećan. Nije svako dete koje dođe sa problemom povišene temperature obolelo od kovida, ima i takvih, ali i onih sa respiratornim infekcijama specifičnim za ovo doba godine, kaže dr Katarina Ćatić, pedijatar.

Početak školske godine, polazak u vrtić i dugo odsustvo dece iz kolektiva, razlog su što se u ovom periodu infekcije brzo šire.

Foto: Filter media

-Populacija dece od 0 do 7 godina je takođe izložena infekcijama, ne samo školarci. Virusi kruže, ali naša ambulanta funkcioniše odlično, tako da se kao lekari detaljno pozabavimo stanjem deteta. Deca sa povišenom temperaturom se još uvek javljaju u kovid ambulantu, koja radi od 7 do 20 časova svakog dana, kaže dr Ćatić.

 U dečijoj kovid ambulanti u Kraljevu rade specijalisti pedijatrije, koji detaljno pregledaju decu, a kako korona traje dugo, lekari već imaju dovoljno iskustva sa onim šta može da zaliči na kovid a šta ne.

Foto: Filter media

-Od ukupno pregledane dece tokom jednog dana, oko polovine bude kovid pozitivno, iako taj broj varira iz dana u dan. Ono što je specifično za dečiji kovid jeste da klinička slika ne bude teška. Međutim, iako deca lako prebole kovid, na njega se često nadovežu i druge infekcije pa se period oporavka prolongira, dodaje dr Katarina Ćatić.

U poslednjih nekoliko nedelja, pojačano je aktiviran i stomačni virus kod dece. Lekari savetuju roditelje da prate stanje deteta, jer je svaki organizam različit, pa je tako nekom potrebno više dana da dehidrira dok kod druge dece do dehidratacije može doći za svega nekoliko sati.

Ukoliko simptomi stomačnog virusa ne prolaze, a dete postaje sve slabije, potrebno je dovesti dete što pre u Dečiju ambulantu.

Podsećamo, u Zdravstvenim ustanovama obavezno je nošenje zaštitnih maski, kako za decu tako i za roditelje.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.