Bolesti srca i dalje najćešći uzrok smrti – u Kraljevu obeležen Svetski dan srca

Pod sloganom „Svim srcem za sva srca“, u okviru uličnog savetovališta Crvenog krsta Kraljevo, Zavoda za javno zdravlje i Službe polivalentne patronaže, danas je na Trgu srpskih ratnika obeležen Svetski dan srca.
Foto: Filter media

-Akcenat Crvenog krsta je da pričamo danas sa građanima o fizičkoj neaktivnosti, jer upravo na te stvari možemo da utičemo. Pored toga što će svi zainteresovani građani moći tokom današnjeg dana, ovde na Trgu sprskih ratnika, da izmere krvni pritisak, moći će i da dobiju savete lekara kako da poboljšaju zdravlje svog srca, kaže Snežana Apostolović, sekretar Crvenog krsta Kraljevo.

Foto: Filter media

Postoje faktori, kada je u pitanju oboljenje srca i krvni sudova na koje možemo i na koje ne možemo uticati.

-Možemo redovno kontrolisati krvni pritisak, ukoliko je neko pušač, može prestati sa ovom nezdravom navikom, potrebno je redovno kontrolisati telesnu težinu i nivo šećera u krvi. Takođe, moramo probuditi svest kod građana o neophodnoj fizičkoj aktivnosti koja je naročito značajna kada su u pitanju bolesti srca i krvnih sudova, ali i redovne kontrole kod svojih izabranih lekara, kaže dr Dragana Tendjera Milićević, ispred Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Foto: Filter media

Nažalost, postoje faktori rizika na koje se ne može uticati a to su godine starosti, zatim pol (muškarci su ti koji su ugroženiji od bolesti srca i krvni sudova u odnosu na žene, i to do menopauze kada se taj rizik izjednačava) i nasledni faktor.

-Ukoliko imamo nekoga u svojoj porodici, užoj i široj familiji koji boluje ili je preminuo od bolesti srca, tada je oprez još veći i savet je da se u tom slučaju ljudi češće kontrolišu, nego što je to uobičajeno, dodaje dr Tendjera Milićević.

Analize zdravstvenog stanja građana Srbije  koje su u toku pokazuju da su bolesti srca i krvnih sudova najčešći uzrok umiranja. Na drugom mestu uvek su bili tumori, ali je došlo do značajne razlike, jer je sada na ovom mestu kao razlog umiranja Covid19.

Foto: Filter media

-Moram da naglasim kada su u pitanju bolesti srca, granica oboljevanja se pomera ka sve mlađoj populaciji, a posebno su ugroženi mladi muškarci, gde se najčešće susrećemo sa fatalnim ishodima. Bolesti srca i krvnih sudova su i česti uzrok hospitalizacije, pa s toga akcenat uvek stavljamo na preventivu, što je i naša dužnost a o čemu uvek sa setom govorimo, o čemu govori i slogan današnjeg dana, da je kriza emocija odnosno mentalno zdravlje ugroženo, pa je tako imperativ na jednom humanijem odnosu jednih prema drugima, zaključuje dr Tendjera Milićević.

Foto: Filter media

Na Gradskom trgu su, u okviru uličnog savetovališta, volonteri Crvenog krsta građanima pokazivali pružanje prve pomoći na licu mesta, odnosno tehnike oživljavanja, za šta su bili posebno zainteresovani mlađi Kraljevčani.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.