Za vas izdvajamo – TOP 5 destinacija u okolini Kraljeva za letnji odmor

Iako nema mora, Srbija a posebno Kraljevo, ima da ponudi toliko atraktivnih destinacija, po pristupačnim cenama a koje su blizu. Ovo su samo neke od njih koje je izdvojila naša redakcija.

Rudno

Izvor: Turistička organizacija Kraljeva

Na oko 90 kilometara od Kraljeva, smešteno na obroncima Golije, u srcu rezervata biosfere Golija-Studenica,  nalazi se Rudno, mesto najpoznatije po etno turizmu u ovom kraju.

Osim što možete uživati u netaknutoj prirodi, na mestu gde se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima (ruža vetrova), kod ovdašnjih domaćina koji nude smeštaj kakav će te retko gde sresti, sasvim je sigurno da će te uživati u zdravoj hrani pripremljenoj za vas i vašu porodicu.

Zbog čistog vazduha kojim obiluje Rudno, preporučene su šetnje ovim mestom, koje blagotvorno deluju na mnoga oboljenja.

I ako niste znali, za Rudno važi jedno pravilo a to je da se tamo ne odlazi samo jednom. Svako ko jednom dođe poželi da se vrati ponovo, jer gostoprimljivost domaćina, hrana, vazduh i mir kojim odiše Rudno, dovoljno je da ga turista bira ponovo.

Na Rudnu možete posetiti crkvu Svetog Nikole, koja se nalazi duboko u šumi na oko 3km od centra Rudna a koja je naša topla preporuka za obilazak. Zatim u blizini se nalazi manastir Studenica o kome ne treba posebno govoriti, pa ako neko nije imao priliku do sada da ga poseti, ova svetinja neizostavni je deo putovanja.

Takođe, možete posetiti manastir Gradac i Gradačku banju.

Goč

Svako ko želi miran planinski letnji odmor, kao neizostavnu destinaciju najtoplije preporučuje obližnji Goč.

Goč je i kraljevačka fabrika kiseonika, koja godinama nosi naziv „dečija planina“.

Goč je idealno mesto za pravi odmor u prirodi a tamošnje Dečije odmaralište nudi sve neophodne uslove za prijatan boravak na planini.

Goč je prebogat i izvorima različitih voda, od kojih svaka česma nosi svoj naziv, pa tako se možete umiti na „izvoru lepote“.

Hladna gočka reka idealna je za rashlađenje u vrelim letnjim danima.

LOPATNICA

Izvor: Turistička organizacija Kraljevo

Poslednjih godina, Lopatnica selo nadomak Kraljeva, smestilo se na mapu najposećenijih turističkih destinacija kada je seoski turizam u pitanju.

Ukoliko se odlučite za odmor na ovom mestu, moće ćete da uživate pored istoimene reke koja se smatra za jednu od najčistijih u Srbiji.

Takođe, pored izvanredne prirode, Lopatnica je bogata velikim brojem termalnih i mineralnih izvora.

Iako ovde možete uživati u potpunom miru, tamošnja domaćinstva nude gostima i brojne animacije, poput šetnji planinskim stazama na Troglavu i Stolovima, preko posete srednjovekovnim svetinjama Žiči i Studenici, ali i raftinga, paraglajdinga i vožnj kvadovima. O domaćim specijalitetima koje su neizostavni, ne treba puno govoriti, s obzirom da ih pripremaju domaćice u čijim domaćinstvima imate priliku da boravite ukoliko se odlučite za miran letnji odmor.

Vrnjačka Banja

Ne samo što je najbliža, več zato što se smatra za drugu banju po lepoti u čitavoj Evropi.

Tokom cele godine Vrnjačka Banja turistima nudi niz zanimljivih sadržaja za aktivan letnji odmor, posebno u letnjem periodu.

Tokom avgusta meseca posetioci će moći da uživaju u jednom od najpopularnijih festivala elektronske muzike Lovefestu koji počinje 4. avgusta, a koji će ove godine okupiti brojne svetske zvezde. Više o tome pročitajte OVDE

Za 9. Avgust u Parku sećanja zakazano je veče posvećeno sećanju na velikane srpskog glumišta, kada će mladi glumci govoriti o svojim kolegama koji više nisu među nama. Popularni „Dani Danila Bate Stojkovića“ održaće se 10. avgusta, a 46. Festival filmskog scenarija, zakazan je za 12. avgust.

Pored brojnih kulturnih dešavanja koje Vrnjačka Banja nudi, ono po čemu je prepoznatljiva jesu mineralni izvori, kojih ima čak sedam, ood kojih se četiri koriste za balneološku terapiju.

Kopaonik

Izvor: Facebook/Love Kopaonik

Ne samo što je najlepša planina u Srbiji, na kojoj možete da uživate u oštrom letnjem suncu, neverovatno čistom vazduhu, već u ovom periodu možete, tokom šetnje, uživati u ukusu kopaoničke borovnice koja raste na oko 300ha.

Posetiocima je na Kopaoniku i ovog leta dostupno letnje skijanje, ali i drugi zanimljivi sadržaji poput boba na šinama, avantura parka, tjubinga, teretane na otvorenom, zip-lajna, mountain carta, planinski biciklizam, streličarstvo, alpinizam, paraglajding, jahanje konja i sve popularnije piknik ture.

Od prošle godine moguće je uživati u panoramskom razgledanju planine šestosedom kao i gondolom.

Na Kopaoniku posebno izdvajamo najkvalitetnije smeštajne sadržaje, od luksuznih hotela, preko ušuškanih vikendica za nešto mirniji odmor.

I dok čekamo da dođe neko bolje vreme za dve kraljevačke lepotice Matarušku i Bogutovačku Banju, ovo su neke od destinacija koje smo izdvojili za vas a gde se može naći za svakoga po nešto, od aktivnog do mirnog seoskog idiličnog odmora.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.