Većina kovid pozitivnih ne treba da pije antibiotike – EVO ZAŠTO

Situacija sa korona virusom i dalje je vrlo nepovoljna, a jedina pozitivna stvar u ovom trenutku jeste što u ovom talasu pacijenti najčešće imaju lakšu kliničku sliku. Lekari kažu da su u većini slučajeva dovoljna je simptomatska terapija.

-Naše kovid ambulante snabdevene su svim antiviroticima koji su potrebni. Ukoliko lekar proceni da je potreban i antibiotik uključuje se i jedan i drugi lek, mada u preko 90 odsto slučajeva dovoljna je samo simptomatska ili uključivanje od nekih antivirusnih lekova, kaže dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.


Foto: Filter media

Krčevinac je uputila apel sugrađanima da ne insistraju da im se prepisuju antibiotici, kao i da iste ne uzimaju na svoju ruku.

-Antivirotici, vitamini, simptomatska terapija sasvim su dovoljni za lakše kliničke slike i to je ono što je i po protokolu. Antibiotik se uključuje samo u slučaju pojave pneumonije ili jakih angina, ali jedno crveno ždrelo ne znači odmah da je u pitanju angina koja zahteva lečenje antibioticima, dodaje dr Krčevinac.

Moderni lekovi koji se sada koriste u čitavoj Evropi, koriste se i kod nas, ima ih dovoljno i ambulante su snabdevene.

-Stalno podsećamo i apelujemo i na naše kolege da se pridržavaju protokola lečenja i podvlačimo da su antibiotici za lakše kliničke slike obolelih od kovida apsolutno nepotrebni, zaključuje dr Krčevinac.

U slučaju visoke temperature, koja je i najčešći simptom trenutno zaraženih kovidom, lekari kažu da je bolje otići na kontrolni pregled nakon tri ili pet dana u kovid ambulantu, pa ukoliko lekar proceni da je tada potreban antibiotik on će ga i uključiti u lečenje.

U Kraljevu je od 1. do 7. avgusta na kovid bilo pozitivno 1.038 osoba, od testiranih 2.998, što je za 10 manje u odnosu na prošlu nedelju, kada je ovaj broj iznosio 1.048.

Lekari Doma zdravlja Kraljevo apeluju na sve sugrađane koji osete bilo kakve simptome, ili posumnjaju da su zaraženi Covidom 19, da se prvo jave u kovid ambulantu, umesto svom izabranom lekaru.

Podsećamo, od 3. avgusta 2022. godine, počela je vakcinacija protiv Kovid 19 a odvija se svakog radnog dana u periodu od 14 do 20 časova.

Vakcinacija se sprovodi u Internističkoj ambulanti koja se nalazi u suterenu Poliklinike.

Građani sa sobom treba da ponesu ličnu kartu ili pasoš, saopšteno je iz Doma zdravlja Kraljevo.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.