UŽAS! Od groblja napravili deponiju

Divlje deponije koje se svakog dana pojavljuju nisu ništa novo ni u našem kao ni u drugim gradovima u Srbiji. Međutim, divlja deponija, pored groblja u Mošinom gaju, odoleva vremenu decenijama unazad.

Ne samo što je strašno jer se nalazi odmah pored groblja i odaje još tužniju sliku, već jer se i graniči sa domaćinstvima koja se tu nalaze. Juče je na fejsbuk grupi Kraljevčani osvanula najnovija fotografija,koju je podelila jedna sugrađanka, a na kojoj se osim smeća, kome tu nije mesto svakako, mogu se uočiti i delovi nameštaja.

Izvor: Facebook/ Kraljevčani/ Zorica Veljović

Ovim povodom pozvali smo JKP „Čistoću“ Kraljevo, i u najkraćem roku dobili odgovor ove službe.

-Već godinama unazad, veliki problem predstavlja divlja deponija pored groblja u Mošinom gaju, uklanjanje deponije vršimo dva ili tri puta mesečno ali već sutradan posle čišćenja nastaje problem. Nije moguće svaki dan slati kombinovanu mašinu i veliki kamion kiper samo na tu lokaciju jer još na mnogo lokacija u gradu i šire ima sličnih problema. Sigurno je da na pomenutu lokaciju bacaju razne vrste otpada meštani ali i u velikoj meri otpad se dovozi u velikim količinama iz okolnih naselja, kaže Vladimir Baralić, rukovodilac RJ „Komunalna higijena“.

Da se smeće dovozi na ovu lokaciju i iz drugih delova grada, saznajemo i od samih meštana, koji se godinama bezuspešno bore sa ovim problemom, jer vrlo često nesavesni građani ovde odlažu životinjske ostatke, pa je neprijatan miris, malo je reći nesnosan, a tu je prisutna i opasnost od širenja zaraze.

-Jedino rešenje je da se primeni kaznena politika i da nadležni sankcionišu one koji bacaju razne vrste otpada. Moram da napomenem da se na ovu lokaciju baca i otpad životinjskog porekla, što posebno u letnjim mesecima može da bude vrlo neprijatno u šta sam se bezbroj puta i sam uverio. Nadam se da ćemo u narednom periodu u saradnji sa inspekcijskim organima i uz pomoć meštana trajno rešiti ovaj problem, dodaje Baralić.

Izvor: JKP “Čistoća”

Iz JKP „Čistoće“ ustupili su nam fotografije, kako bi se građani uverili u to kako izgleda ovaj deo, pre i posle intervencije njihovih službi, jer kako ističu, njihovo preduzeće prvo je na udaru na društvenim mrežama, dok se niko ne pita ko je taj otpad izbacio i koliki trud se ulaže da se isti ukloni.

Iz Odeljenja Komunalne milicije Kraljevo, kažu da bi jedino trajno rešenje moglo da se pronađe u postavljanju nadzornih kamera, kao što je to uradio Čačak, na kritičnim lokacijama, a što se pokazalo kao dobro rešenje.

-Nabavka i upotreba tehničke opreme, uređaja za audio-video snimanje koje bi bile postavljene na različitim lokacijama gde ima problema sa divljim deponijama, znatno bi pomogla u otkrivanju prekršaja identiteta lica koja deponuju otpad i prave divlje deponije na javnim površinama, kaže Bojana Maksimović, načelnica Komunalne milicije Kraljevo, dodajući da u skladu sa Zakonom ovaj organ ima ovlašćenje za upotrebu video nadzora.

Odlukom o komunalnom uređenju predviđene novčane kazne za odlaganje smeća van mesta predviđenog za to i pravljenja divljih deponija na javnim zelenim površinama iznose za fizička lica 20.000 dinara, za preduzetnike 60.000 odnosno za pravna lica 100.000 dinara.

Izvor: JKP “Čistoća”

I dok se ne pronađe trajno rešenje, neka ovaj tekst bude još jedan apel, onim građanima, koji bez imalo savesti, ponekad i u traktorskim prikolicama dovoze gomile otpada, da to ne rade na ovom mestu. Ako već nemaju savesti prema onima koji žive u neposrednoj blizini onda bar neka je imaju prema onima koji tu počivaju.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.