Počeo prvi krug obuke za popisivače – veliko interesovanje građana

Petodnevna obuka kandidata za popisivače organizovana je u Kraljevu na 4 punkta, u 3 termina počev od 29.avgusta do 16.septembra 2022.godine. Petodnevnim obukama prisustvovaće 299 kandidata za popisivače a za rad na terenu biće izabrano 249 popisivača.

Popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka i da obiđu teren sa instruktorom.

Od 1. do 31. oktobra dužni su da popišu sve jedinice popisa (lica, domaćinstva i stanove), na teritoriji koja im je dodeljena, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.​

Period   angažovanja   popisivača   je od 23. septembra do 31. oktobra 2022. godine.

Svi građani koji su bili zainteresovani da kao popisivači rade u Popisu Stanovništva,domaćinstava i stanova,  koji će se u našoj zemlji sprovesti od 01. do 31. oktobra 2022.godine, mogli su da se prijave putem elektronske prijave od 22. jula do 5. avgusta 2022.

 Nakon toga, usledilo je rangiranje prema naseljenom mestu iz prijave i kriterijumima koji su navedeni u javnom pozivu. Kandidati koji su pozvani na testiranje imali su obavezu da donesu svu potrebnu dokumentaciju kojom potvrđuju navode iz elektronske prijave.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

U Srbiji je poslednji Popis sproveden 2011. godine, a zbog situacije sa globalnom pandemijom, virusom Covid19 nije održan 2021. godine.

Izvor: RZS Kraljevo

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.