Odbrojavanje do 61. Sabora trubača u Guči

Jedan od najposećenijih festivala u našoj zemlji Sabor trubača u Guči ove godine održava se od 5. do 7. avgusta u istoimenoj varošici.
Izvor: sabortrubaca.rs

Dragačevski sabor trubača gotovo svake godine okupi oko milion posetilaca, a organizatori se nadaju da će tako biti i ove godine.

Pored koncerata, turistima je najzanimljiviji defile trubačkih orkestara Gučom koja broji oko 2000 stanovnika, ali je zato svrstana po broju posećenosti manifestacija u Srbiji u sam vrh.

I ove, kao i svih prethodnih, očekuje se veliki broj posetilaca iz čitave Evrope ali i sveta.

Program festivala pogledajte OVDE

Pored tradicionalnog zvuka trube, koji će Gučom odjekivati tri dana, nastupiće i poznata imena iz muzičkog sveta, Danica Crnogorčević, Dejan Petrović i Big Bend,Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Cakana ali i mnogi drugi.

Nakon izbora pobednika Sabora trubača 2022, ovaj tradicionalni festival nastupiće Boban i Marko Marković, dok će oko ponoći početi koncert ovogodišnjeg pobednika.

Izvor: Facebook/ Dragačevski sabor trubača

Prvi Dragačevski sabor trubača održan je 16.  Oktobra 1961. godine u porti crkve Svetog Aranđela Gavrila, u centru Guče, na kome su učestovali samo orkestri iz Dragačeva, a pobednik prvog sabora bio je Desimir Perišić. Na prvom saboru ustanovljena je i himna festivala, tradicionalna pesma „Sa Ovčara i Kablara“, koja i dan danas predstavlja pesmu koja u izvedbi preko 200 trubača takmičara, čini zaštitni znak sabora.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.