Miša Mijatović: Zbog ovoga jedva čekam da se vratim u Kraljevo

Kada me pitaju kako to da najbolji pevači i muzičari dolaze baš iz Kraljeva, u šali kažem da ko se jednom napije vode sa Ibra ili Morave postaje vrhunski pevač, a ko opere ruke, vrhunski muzičar

Mnogo je pevača i muzičara poteklo iz Kraljeva. Kada bismo nabrajali to bi trajalo, a morali bismo da pomenemo i vrhunske sportiste, glumce i pesnike. Pitali smo Mišu Mijatovića, koga bismo takođe svrstali među sugrađane za ponos, u čemu je tajna našeg grada – rasadnika (muzičkih) talenata? Šta njemu znači Kraljevo i zašto voli da dolazi u rodne Miločaje.
Foto: Filter media/ Miša Mijatović

– Kraljevo je grad koji je sam Bog spustio baš na ovo mesto. Tako razmišljam o njemu. Okružen planinama, banjama, svim lepotama koje poseduje. Onda i ne čudi što toliko talenata daje Srbiji ne samo u sferi muzike, kaže za Filter Miša Mijatović, čuveni harmonikaš i kompozitor.

Kakav ste ambasador rodnog sela i rodnog grada? Nikada niste krili odakle potičete. – Gde god da se nađem, kada neko pomene Kraljevo, trudim se da budem afirmativan, ali sam neverovatno ponosan što sam odavde, iz sela koje ima dušu Miločaja, gde moram priznati, u poslednje vreme sve češće boravim i u koje ću se, Bože zdravlja, uskoro vratiti potpuno.

Miločaji za Mijatovića nije samo selo iz kog potiče, već i inspiracija. A da li najavljuje penziju ili samo predah i potragu za novim melodijama?

– Sviraću dok god me zdravlje služi. Svoje najveće hitove komponovao sam upravu tu, u Miločajima, u Kraljevu. Dešavalo bi se da dođem samo na dan ili dva, ali nastane pesma, melodija. To je jako zanimljivo, jer u ovom okruženju imam najbolju inspiraciju.

Svako svoj grad voli, ali mi Kraljevčani na neki specifičan način, to je sigurno

Mnogi, ako ne gotovo svi čuveni Kraljevčani, nakon srdnje škole, odlazili bi iz Kraljeva. Kasnije tokom života, najlepša sećanja imali su upravo na taj period života, detinjstvo i mladost, a nostalgija koju su osećali, samo je vremenom postajala veća. Šta je vama nedostajalo?

– Sve mi je nedostajalo. Kraljevački sir i kajmak, proja, domaća rakija, sve ono što nas i asocira na dom, na porodicu. Zato bih se sa, ponekad jako dugih putovanja, vraćao vrlo umoran, ali srećan, jer znam šta me čeka kod kuće.

Čuveni Kraljevčani, proslavljeni u raznim oblastima, najbolji su ambasadori našeg grada, kako u ostalim delovima Srbije, tako i u Evropi i svetu. Posebno ako ste iz grada iz koga dolazite, poneli najlepše uspomene i još više ako mu se sa radošću vraćate. Miša Mijatović za kraj objasnio je kratko kako to izgleda.

– Kraljevo se voli dušom i nikako drugačije. Svako svoj grad voli, ali mi Kraljevčani na neki specifičan način, to je sigurno.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.